Emil har massor av jobb i skogen

Det rullar på bra i skogsnäringen och Emil Kindmo på Ires Entreprenad AB har fullt upp, inte minst med tanke på att en hel del barkborreangripet virke avverkats den senaste tiden.
– Vi har en maskinpark som är toppmodern och det gör att vi kan hålla ett högt tempo, säger han när han tar en kort paus.

Ute på skogsvägen ligger det stora travar med nyligen avverkat virke och det doftar friskt av barrved. I just det här skogspartiet har granar drabbats extra hårt av barkborreangrepp.
Det gör att mycket av det som ligger och väntar på avhämtning inte går att använda som timmer, så nettot för skogsägaren efter just den här avverkningen blir så pass blygsamt att det precis går runt.

Stått i cirka 90 år

– De träd jag avverkar just nu har stått här i cirka 90 år, och under den perioden blev det ingen avkastning annat än det eventuella överskott ägaren fått vid de första gallringarna, säger Emil Kindmo som själv är skogsägare.
Till vardags driver han Ires Entreprenad AB tillsammans med sin far Pelle och han konstaterar att det finns mycket jobb för skogsentreprenörer just nu.

Bjässe till skördare

– Jag räknar med att vi kommer att ha mycket att göra även framöver, säger han när han visar upp företagets nyinvestering, en riktig bjässe till skördare.
Rottnen är av modellen H21D och väcker uppmärksamhet var han än kommer, det här är en maskin som klarar det mesta och anledningen till att man valt att etablera denna just i det här partiet är att här finns riktigt grova stammar.
– Det är ganska ovanligt att jag avverkar så här pass gamla träd i en vanlig produktionsskog, enskilda stammar är dubbelt så grova som är vanligt här i våra trakter, säger han och tillägger att han räknar med att köra för fullt ytterligare en timme innan allt är avverkat.

”Ruskigt effektiv”

– Rottnen är ruskigt effektiv och det enda som egentligen sätter begränsningen är jag själv, man blir lätt trött i huvudet av det höga tempot som den här maskinen uppmuntrar och sporrar en till, säger han.
När företaget valde att köpa in maskinen i november förra året var den stora frågan om man skulle välja det vanligaste alternativet med åtta hjul, men kom snart fram till att det fungerar bättre med sex hjul i den terräng som de oftast arbetar i. De färre hjulen ger en bättre framkomlighet i trånga passager och där det är mycket stenar, medan åtta hjul passar bättre om man kör ofta där markerna är blöta.
Hittills har maskinen gått 650 timmar och han är på det hela nöjd med investeringen, som även omfattar Rottnes EGS 706-aggregat samt en RK250-kran på tio meter.

Kör bara dagtid

– Vi kör mest åt Vida Skog AB, Johannishus Gods, Terion Wood och Ronneby kommun men även på egna uppdrag åt privatpersoner, som här i dag. Under årens lopp har allt rullat på riktigt bra och vi har medvetet valt att endast köra på dagtid. Vi vill gärna ha en bra kundkontakt och det fungerar ju inte om vi kommer ut sent på kvällen. Visst kan man utnyttja maskinerna mer effektivt genom att köra i skift, men samtidigt ser vi att grejerna håller bättre om de enbart körs på dagen. Dessutom är det en arbetsmiljöfråga, det sliter på kroppen att jobba när det är mörkt, säger han när han blir avbruten av telefonen som ringer.
Traktorn och maskintrailern som står parkerade en bit längre bort på skogsvägen behövs på ett annat ställe, och nu handlar det om att försöka pussla ihop dagen.
Emil har ytterligare några träd att avverka och vill gärna göra klart dagens uppdrag innan han måste åka iväg med traktorn, så vi avbryter intervjun och låter honom jobba klart.

Snabb aptering

Rottnen vaknar till liv med ett diskret muller och snart rasslar han fram till ett parti med riktigt grova stammar. Aggregatet griper tag runt stammen och sen går det undan. Den stora granen tas ned och det knakar i de angränsande träden när grenarna fastnar i varandra.
Stammen läggs ned och så sker apteringen så snabbt att det nästan inte går att se de olika momenten innan aggregatet hittat nästa stam och så fortsätter det.
Virkeshögarna växer snabbt och snart är dagens uppgift slutförd.

Ergonomiskt utformad hytt

Vi passar på att fotografera inne i den väl uppvärmda hytten som i likhet med det mesta som släppts från Rottne har en väl beprövad och ergonomisk utformning. Och självklart finns här ett värmeskåp för maten samt en rejäl ljudanläggning, som kanske inte är lika supermodern eftersom den har en CD-spelare.
– CD-spelaren har jag faktiskt aldrig använt, säger Emil som konstaterar att det här med att jobba i skogen är lite av en livsstil och passar inte alla.

Många kundkontakter

– Man måste nog vara lite speciell för att trivas med det här. Men det är inte alls så ensamt som många tror eftersom vi har så täta kundkontakter och samtalen mellan anställda sker flera gånger per dag.

– Det tycker jag är både viktigt och bra eftersom vi vill att kunderna ska bli nöjda med det som vi utför och att det skapar en bra sammanhållning inom företaget.

Klockan tickar och någon mil bort väntar hans far Pelle Kindmo samt Lars ”Latan” Andersson otåligt.

Svetsjobb väntar

Emil byter fordon och hoppar in i traktorn, en JD 6210R från 2014 och som gått cirka 5000 timmar, efter hänger en NC-trailer som klarar 30 ton. Den har en medstyrande sista axel och så förflyttar vi oss längs de smala skogsvägarna.
Två tunga band som behöver svetsas ska lastas på trailern och ”Latan” har förberett lastningen genom att kroka fast det första bandet i skotarens kran.
Med stor precision läggs banden ut på trailern och snart får Emil klartecken att åka iväg till verkstaden där de ska svetsas.
– Ja, vi har en del att göra som du ser, säger Latan som uteslutande kör företagets skotare, en Komatsu 855 från 2017 och som har en Cranab 130 F kran på tio meter.
Text och foto: Peter Fredriksson

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar