SFVF varnar för ”året-runt-däck”

SFVF varnar för ”året-runt-däck”

Återigen kommer annonser ut på marknaden där man på olika sätt vilseleder bilägare med att det finns helårs-/året-runt-däck. SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening) vill dementera detta starkt eftersom det leder till olyckor med allvarliga konsekvenser.

Det finns inga däck som har egenskaper att klara av -35 grader till +35 grader. Det finns naturligtvis skäl till att vi i Sverige har vinterdäck respektive sommardäck. Dessa olika typer av däck har olika egenskaper när det gäller att klara av låga eller höga temperaturer med bibehållet väggrepp och bromssträcka. Dessutom ökar slitaget på däcken kraftigt om man kör med vinterdäck på sommarväglag, det vill säga däcken slits ut fort.

Försämrat väggrepp

Sommardäck fungerar normalt bra ned till +5 grader men vid lägre temperatur försämras väggreppet kraftigt. Vinterhjul ska monteras vid lägre temperaturer, även om det inte ligger snö på vägen för att bibehålla väggreppet.

Förbjud ”året-runt-däck”

– Att myndigheter inte förbjuder ”året-runt-däck” och inför riktlinjer för rätt däck för rätt årstid med tanke på nollvisionen, det är för oss helt obegripligt, säger Bo Ericsson vd SFVF.

Läs också

Så kollar du däcken

Så kollar du däcken

Här några tips om vad man bör tänka på vid däckbyte eller köp av begagnad bil.

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar