Kortnyheter

Majoriteten väljer budgetdäck

Foto: Getty Images.

En färsk undersökning från ABS Wheels visar att budgetdäcken köps betydligt mer än premium. Däckpanelen som samlat in 40 000 svar visar att majoriteten av bilisterna köper budget, den största anledningen är priset.

Däcktillverkarna säljer enorma partier till bilindustrin vilket gör att alla bilar som rullar ut för första gången har lyxmärken. Vad gör bilägaren efter några år när det är dags för nya däck? Denna fråga låg till grund för ABS Wheels analys.

Få fortsätter med premium

-Det är ett känt faktum att märkesdäcken säljs mer tack vare biltillverkarnas krav på OE, det många inte vet är att denna siffra endast rör dom däcken som rullar ut på nya bilar, mäter man däremot bilister som ägt bilen ett par år så är det endast ytterst få som väljer att fortsätta med premium säger ABS Wheels VD, Andie Lahdo

Trots att premium anses vara säkrare så väljer svenskarna att åka omkring med de billigare alternativen. Oftast asiatiska märken enligt undersökningen.

-Ansvaret ligger hos däckverkstäderna som fokuserar på att kränga däck där man har högre vinstmarginal, istället för att följa biltillverkarens rekommendationer på hastighetsindex, belastningsindex och bilmärkesmärkning. Vi är lika skyldiga som alla andra dock är det ingen som vågar ta upp ämnet avslutar Andie.

Mest sålda budgetmärken

Dessa budgetmärken väljer svenskarna mest:

Sailun Tyres: Ett kinesiskt däck som säljer till i stort sett hela världen. I Sverige är det mer än 200 däckverkstäder som säljer däcket. Enligt däckpanelen är det här däcket populärast bland budgetsektionen.

Achilles Radial: Indonesiskt märke som vuxit enormt mycket på kort tid, gjort sig kända för att bland annat lyckats etablera ett samarbete med fotbollslaget manchester city. Säljs av mer än 500 verkstäder i Sverige.

Andra populära alternativ enligt undersökningen är Mazzini, Maxtrek, Nankang och Triangle.

Undersökningen

Undersökningen gjordes mellan perioden 2020-01-10 – 2020-02-04. Syftet med undersökningen var att ta reda på varför bilisterna väljer billigare alternativ.