Nyhet

De mest stöldbegärliga bilarna

Foto: Svedea.

Tre tyska prestigemärken ligger i täten bland de mest stöldbegärliga bilmärkena i Sverige. Svedea har topplistan och tipsen hur du minskar risken att bli av med din bil.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes 11 300 bilstölder 2018. Sett över en tioårsperiod innebär det en minskning med 53 %. Även stölder ur och från motorfordon har minskat kraftigt under samma period. Men siffrorna skiljer sig mycket mellan olika bilmärken.

– Att antalet bilstölder minskar totalt är förstås positivt, till stor del tack vare elektroniska låssystem. Men det är fortfarande så att vissa märken sticker ut i statistiken, säger Kivan Kaivanipour, produktchef för bilförsäkring på Svedea.

Dessa toppar statistiken

”Topplistan” visar stöldbegärlighet – det vill säga antalet stölder per år i förhållande till hur många bilar av respektive bilmärke som finns registrerade. Siffrorna avser antal stölder per 10 000 fordon.

Mercedes-Benz: 24,3
Audi: 23,3
Saab: 22,9
BMW: 22,8
Mazda: 19,7

– Det är viktigt att komma ihåg att det finns en hel del man kan göra för att försvåra för tjuven, oavsett vilken bil man äger. Och det finns också smarta sätt att återfinna den, även om den blir stulen, säger Kivan Kaivanipour.

Svedeas stöldskyddstips

Parkera helst i låst garage. Undvik dåligt upplysta smågator.
Använd gärna en rattkrycka. Bara åsynen kan avskräcka tjuven.
Montera stöldlarm om det inte finns förmonterat.
Förvara din elektroniska nyckel från kapning i ett fodral som blockerar signaler. Blir du av med den måste den spärras så fort som möjligt.
Var extra försiktig om du ska sälja bilen. Gör en bakgrundskoll på köparen och låt ingen provköra utan att du är med.
Använd gärna hjullås – fälgar är ofta stöldbegärliga.
Montera spårsändare och DNA-märk bilen. Då ökar chansen att få tillbaka den.

Fler tips om hur du kan skydda bilen hittar du i Svedeas pressmeddelande här