Ulrik schaktar som en hel division

För sex år sedan bestämde sig Ulrik Zackrisson sig för att bli egenföretagare och med facit i hand visade det sig vara rätt beslut. Men även om orderboken är välfylld och alla siffror hittills pekat uppåt har det funnits en hel del hinder längs vägen.

– Bankerna är lite väl tuffa mot oss i entreprenadbranschen, och sen finns det mycket som kunde förbättras när det gäller lagar och regelverk, säger han.

Regnet vräker ned på byggarbetsplatsen i Nättraby strax utanför Karlskrona och trots att vi kommit en bra bit in i januari vid vårt besök finns det inga som helst spår av vare sig snö eller sol.
Istället ligger ett grått dis över nejden samtidigt som den rika nederbörden förvandlar allt till en flytande lervälling som gör att stövlarna fastnar när man tar ett steg utanför de packade ytorna.
Ulrik Zackrisson föredrar dock regn framför snö eftersom det blir lättare att packa materialet, om det snöar ökar risken för framtida sättningar, så för hans egen del får det gärna vara ruskväder några månader till.
– Jag har grävt här sedan oktober, säger han när han tar en kort paus och söker tillfälligt skydd i en av de blivande villorna, som nyligen stomrests.

Gäller att hålla sig framme

Som småföretagare med endast en anställd gäller det att hålla sig framme för att få ett jämnt inflöde av jobb och numera jobbar han på timme på uppdrag åt Norrvidinge, vilket är ett koncept som fungerar bra. Istället för att på egen hand jaga nya jobb genom att lämna anbud i krångliga och omfattande upphandlingar gör han istället det som han är duktig på, det vill säga köra grävmaskin.
– Här ska det uppföras 16 villor av företaget Hem1 som kommer att stå för byggnationen. Jag gräver för servisledningarna och jobbar med extra breda schakt och säkra slänter. Säkerheten är viktig och man vill ju inte att det ska rasa ned något på gubbarna i gropen. Även om man bara har en liten schakt räcker det med att någon får en sten på benet för att olyckan ska vara framme, säger han och tillägger att han uppskattar att säkerhetstänkandet är så pass högt på den här byggarbetsplatsen.

Drygt 20 års erfarenhet

Med drygt 20 års erfarenhet av branschen, först som anställd och nu som egenföretagare, har han sett det mesta och han konstaterar att säkerhetstänkandet blivit betydligt bättre bara under de senaste åren.
– Förr var det inte så noga och då gick det också som det gick. I dag slipper vi en hel del av de tillbud och olyckor som tidigare var lite av vardagsmat, säger han.

Brist på duktiga förare

Kort efter att han startade eget bestämde han sig för att expandera genom att anställa maskinister, men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Det råder stor brist på duktiga yrkesförare som har rätt kompetens och erfarenhet, och just det här skapar problem för de småföretagare som vill expandera.
– Jag talade med en kollega som köpt sig en ny hjulgrävare och försökte hitta en förare till denna. Hur han än försökte gick det inte att få tag i någon och det hela slutade med att han fick sälja maskinen, säger han och tillägger att själv lyckades han bättre och kunde som mest räkna in fyra anställda i företaget.

Sjuklönesystemet besvärligt för småföretagare

Samtidigt var det en rejäl utmaning att driva ett mindre entreprenadföretag med anställda. Inte nog med att han måste hålla många betydligt fler bollar i luften, när någon sjukskrev sig blev det rejäla problem.
– Sjuklönesystemet måste göras om i grunden så att det passar oss småföretagare. Om en anställd på ett företag med 500 anställda blir sjuk påverkar det inte företaget, men för ett småföretag som mitt blir det katastrof. Dels blir det ett produktionsbortfall som inte går att täcka upp för, och sen som grädde på moset ska företaget betala sjuklönen de första två veckorna, säger han och tillägger att även om det går att få tillbaka en del av sjuklönekostnaderna i efterskott gör det att likviditeten minskar.

För mycket administration

Krånglet och den osäkerhet som den oplanerade frånvaron innebär för ett mindre företag var en bidragande orsak till att han skalade ned från som mest fyra anställda till bara en utöver honom själv.
– Tyvärr är det så att det blir alldeles för mycket administration och oförutsedda kostnader för att det ska vara värt att ha anställda i småföretag, nedsidan är större än uppsidan.
Själv har han inte varit sjukskriven en enda dag sedan han startade 2014, men det innebär inte att han inte varit sjuk så att han egentligen behövt stanna hemma.

Har tecknat privat sjukvårdsförsäkring

– Det har varit en hel del dagar som jag mått riktigt dåligt och suttit och knaprat Alvedon i hytten, men i den här branschen fungerar det inte att vara sjukskriven. Därför har jag sett till att teckna en privat sjukvårdsförsäkring, som ger snabbare tillgång till vård om det skulle vara någon allvarligare åkomma, säger han och tillägger att en annan sak som gör det svårt att expandera är att bankerna är så pass ovilliga att ge krediter till små entreprenadföretag.

Svårt att låna pengar

För även om kreditexpansionen ökar för varje år ser bankernas tjänstemän med stor skepsis på småföretag som behöver låna för att kunna köpa maskiner.
– Ja, jag blev mer eller mindre idiotförklarad när jag gick till banken. När de fick veta att jag liksom alla andra i den här branschen jobbar per timme var det kalla handen till att ge några krediter. Nu har jag löst det genom leasing av maskiner samt finansiering via finansbolag istället för de vanliga bankerna, säger han och konstaterar att han är nöjd med omfattningen och storleken på företaget som det ser ut i dag.

Glad att han vågade ta steget

Under de senaste sex åren har allt rullat på bättre än vad han vågat hoppats på och även om jobben och uppdragen ofta ramlar in med kort framförhållning är han glad att han vågade ta steget och startade eget.
Text och foto: Peter Fredriksson.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar