Partikelfilter för tunga Euro VI fordon återkallas

Partikelfilter för tunga Euro VI fordon återkallas

Partikelfilter för Euro VI fordon återkallas från slutanvändare. Reservdelen dras tillbaka inom hela Europeiska unionen då produkten har sålts utan typgodkännande, vilket är krav för både försäljning och installation.

Det officiella tillbakadragandet finns publicerat på Europeiska kommissionens sida som varnar för farliga konsumentprodukter (Rapex) under varningsnummer INFO/00046/20.

De berörda partikelfiltret för dieselmotorer är av märket Dinex och är till för eftermontering på tunga nyttofordon i Euro VI. Typ och modellnummer finns publicerade i kommissionens varningstext. Återkallandet görs då produkterna har sålts utan typgodkännande. Filtren har inte testats och därför kan deras partikelutsläppsnivåer överskrida lagstadgade gränser.

Partikelfilter ska bytas med jämna intervaller för att inte klogga igen och riskera fordonets livslängd, samt ge ökad miljöpåverkan. Godkända partikelfilter som uppfyller gällande miljökrav och krav på funktion finns på marknaden.

Bland andra så har det tyska företaget Rema.germany tillsammans med Eminox tagit fram typgodkända partikelfilter för Euro VI klassade dieselmotorer.

– Med godkända filter, skyddar företagen både sina investeringar och mijlön, säger Heinz Hölker, VD vid APS Germany GmbH, som står bakom Rema.germany.

 

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar