Logistik och godstransport rekryterar när andra säger upp

Logistik och godstransport rekryterar när andra säger upp

Rekordmånga uppsagda får hjälp till nytt jobb från Trygghetsfonden TSL under corona-pandemin. I slutet av förra veckan passerade antalet som beviljats omställningsstöd i år 20 000 personer. Fortfarande får 90 procent nytt jobb, ofta i branscher som gynnats av krisen. Branscher som rekryterar är bland annat Logistik och godstransport samt anläggningsarbeten.

Totalt 45 359 personer varslatdes inom LO-yrken mellan 1 mars och 31 maj i år, vilket är fem gånger fler än under samma period 2019. I snitt har Trygghetsfonden TSL beviljat omställningsstöd för 1400 personer i veckan. De flesta har fått stöd sedan i mars då effekterna av de rekordstora varslen började märkas. De fyra sista veckorna har inflödet av uppsagda minskat med nära 30 procent.

– Den värsta uppsägningsvågen från hotell- och restaurangbranschen verkar ha planat ut, men nu ser vi en ökning från industrin. En effekt är att den industritunga regionen Västra Götaland stått för ett större inflöde av uppsagda än vad Stockholm gjort den senaste månaden, säger Caroline Söder vd Trygghetsfonden TSL.

De hårdast drabbade länen är Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Jönköping och Värmland. De tre storstadsregionerna stod tillsammans för 58 procent av alla uppsagda under början av mars till slutet av maj i år.

Branscher som har det extra tufft

Restriktionerna för socialt umgänge har drabbat hotell- och restaurangbranschen hårt men fler företag står nu på tur.

– Många stora industriföretag har hittills klarat sig ifrån större uppsägningar relativt bra tack vare permitteringslösningar. Samtidigt är det tufft för underleverantörer som tappar order när de större företagen drar ner på produktionen. Coronapandemin har också inneburit svårare tider för traditionella butiker till förmån för e-handeln, säger Caroline Söder, vd Trygghetsfonden TSL.

Här finns jobben

Trots kris finns det jobb och mellan den 1 mars och 31 maj fick 3 258 personer eller 90,4 procent av de som fått stöd från Trygghetsfonden TSL ett nytt jobb, började studera eller startade eget. Coronapandemin sätter tydliga spår i vilka branscher som rekryterar. Vi handlar mat, renoverar hemma och handlar handsprit på apoteken. Vi beställer gärna varor via nätet och får dem hemlevererade. Branscher som rekryterar återfinns bland annat inom anläggningsarbeten eller gods och logistik.

Övriga branscher som söker personal är:

  • Livsmedelshandel, byggvaruhandeln och apotek
  • Tillverkning av hushålls- och hygienartiklar
  • Tillverkning av byggmaterial och snickerier
  • Elinstallationer

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar