Artiklar

Teknikföretag från Vindeln tar hem innovationspris för andra året i rad

Redskap med fästet Quickchange
Maskiner utrustade med Quick change byter snabbt redskap utan att föraren behöver lämna styrhytten.

Svenska teknikföretaget Rototilt Group AB har för andra året i rad tagit hem pris i den tyska innovationstävlingen ”German Innovation Award”. Företaget vann kategorin maskin och teknikutveckling med sitt helautomatiska snabbfästessystem Quick Change som används till grävmaskiner. 

– Alltid kul och inspirerande att vinna uppskattning, speciellt utanför Sverige, för de tekniska lösningar vi tar fram. Priset är ett tydligt erkännande för det hårda arbete vi lägger ner på teknikutveckling, säger Per Väppling, försäljnings- och marknadschef hos Rototilt Group AB.

Innovationspriset fick företaget för de fördelar som snabbfästet ger vid täta redskapsbyten. Grävmaskiner har gått från att vara en maskin med fokus på grävning till ett multiverktyg. Typiska användningsområden är vid rivningsarbeten, återvinning och järnvägsunderhåll men även vid traditionella entreprenadjobb som grundarbeten, väg och markbyggnad.

– Den här utvecklingen gör att förare vill byta redskap ofta ibland flera gånger på en timme. Snabbfästet är till för verksamheter som använder flera olika typer av hydrauliska redskap. Då sparar det tid att byta redskap med några knapptryckningar, säger Per Väppling.

Säkerhet är ett vinnande koncept

Vindelföretaget vann förra året pris för sitt säkerhetslås, Secure lock, som rätt använt ska förhindra olyckor med fallande redskap vid redskapsbyte. Snabbfästet Quick Change är som standard kombinerad med det prisade säkerhetslåset.

– Förarstöd för att göra en korrekt koppling av redskap behövs. Ju oftare vi byter redskap desto större är risken för tappade redskap. Att vi kombinationerar snabbfästet med säkerhetslåset är viktigt. Quick Change driver täta redskapsbyten och därför behövs säkerhetslåset, säger Per Väppling.

Redskapsbyte från styrhytten

Föraren manövrerar fästet ifrån styrhytten och har samtidigt uppsikt över bytet via en display och slipper därmed att gå ut från maskinen för att koppla om hydrauliken för redskapen.

– Snabbfästet ger en säker koppling av redskap då Secure Lock följer med som standard, med en kontinuerlig låsövervakning av verktygen under maskinfästet eller tiltrotatorn. Systemet ger föraren ett stöd att övervaka pendlande och tappade redskap, speciellt vid låsögonblicket, säger Per Väppling.

Rototilts verksamhet har grunden i företaget Indexator som startades av Allan Jonsson i början av 70-talet. Idag jobbar tredje generationens Jonsson i företaget med att tillverka tiltrotatorer, maskinfästen, tillbehör och styrsystem.

– Ett gäng konstruktörer däribland vår ägare Anders Jonsson har varit aktiv i att ta fram den här produkten. Anders är pilot, han har med sig idéer och säkerhetstänk från flyget. När människor framför maskiner  finns det alltid en risk att något kan gå fel. System ska stödja förare att ta rätt beslut, säger Väppling.

En växande marknad

Väppling ser positivt på det ökade intresset och växande marknaden för tiltrotorer ibland annat Tyskland, Nordamerika och Frankrike.

– Därför är ett internationellt erkännande extra kul, säger han.

Det i lilla Vindelföretaget har Rototilt har vuxit och har nu över 240 medarbetare i koncernen.  Nu under Coronatider kan ingen av medarbetarna från Vindeln ta emot priset på plats.

– Men vi har bland annat ett tyskt dotterbolag, så våra tyska vänner får hämta ut priset, säger Väppling.

 

Av: Maria Nordholm