Artiklar

Fler kvinnor behövs i transportbranschen − bra tid att yrkesväxla

Ida Jansson chaufför
Ida Jansson arbetar som distributionschaufför på DSV Åkeri i Sundsvall. Åkeriet ser gärna att fler kvinnor söker sig till transportbranschen.

Transportbranschen är fortfarande rejält mansdominerad, men arbetsgivarna vill gärna att fler kvinnor utbildar sig till lastbilschaufför. Enligt Arbetsförmedlingen i Skåne har studiebesök hos utbildningsanordnarna ökat intresset hos kvinnor för dessa arbetsmarknadsutbildningar.

Tidigare har Arbetsförmedlingen haft speciella informationsträffar för kvinnor, men dessa har ersatts av studiebesök hos utbildningsanordnarna för alla intresserade arbetssökande, oavsett kön. Studiebesöken, med information om utbildnings- och anställningsmöjligheter för lastbilschaufför intresserar fler kvinnor än tidigare. Att även kvinnliga chefer på olika åkerier medverkar har fått positiv respons.

− Det är en relativt kort utbildningstid, men ger goda jobbmöjligheter, och för andra är det chansen att prova en helt ny bransch som lockar. Inte minst nu kan det vara en bra idé att ta chansen att yrkesväxla, säger arbetsförmedlarna Alexandra Björström Chalfork och Zara Wallin som jobbar mot transportbranschen i Skåne.

Utbildning på distans och i små grupper

Utbildningarna är cirka 6 månader och det finns möjlighet att studera yrkessvenska parallellt. På grund av Corona-viruset är det en stor del distansundervisning, men under de praktiska momenten är det smågrupper och säkerhetstänk som gäller för att minska smittrisken. Utbildningarna i Malmö vänder sig till deltagare och arbetsgivare i 12 kommuner i sydvästra Skåne. Utbildningsanordnarna är i detta fall Grönlunds.

Jenny Sandqvist, på DSV Åkeri, representerar en av arbetsgivarna som ser fördelar med att fler kvinnor söker sig till transportbranschen.

− Nu för tiden är den största arbetsuppgiften inte bara att framföra ett tungt fordon. Även kontakten med kunder och godsmottagare har stor betydelse, säger Jenny Sandqvist, Specialist Kör- och Vilotider inom DSV Åkeri, på DSV Road i Landskrona.

Krav på ödmjukhet bland yrkeschaufförer

− En positiv och ödmjuk attityd är ett måste i en bransch där varje insats räknas i både kronor och kundbemötande. Att arbeta inom transportbranschen handlar inte enbart om vem som levererar godset snabbast. Utan även om hur man levererar varorna med ett bra helhetsresultat, konstaterar hon.

Arbetet som lastbilschaufför innebär att man är självständig, har många kundkontakter och kan hantera olika trafiksituationer. Förkunskap för arbetsmarknadsutbildning är B-körkort och god körvana.