Bilister har korat Sveriges vackraste rutt i stor enkät

Bilister har korat Sveriges vackraste rutt i stor enkät

Verkstadsföretaget Werksta gjorde en konsumentenkät för att ta reda på vilken väg vi svenskar anser vara den vackraste i landet. Den absoluta vinnaren i enkäten var Gränna–Omberg/Tåkern som går längs med sjön Vättern i Östergötlands län.

Enligt enkäten Werksta, som är specialiserat på skadereparationer på bilar, låtit göra under sommaren planerar 57 procent av svenskarna att ha bilhemester i Sverige i år. När du planerar en sommarrutt är det värt att komma ihåg vägsträckan Gränna–Omberg/Tåkern i Östergötlands län.

Segraren var den här gången helt uppenbar eftersom mer än en av fyra valde Gränna–Omberg/Tåkern som Sveriges vackraste rutt.

− Resultatet överraskar mig inte, eftersom den idylliska vägen går till stora delar längs stränderna vid Sveriges näst största sjö, Vättern, berättar Jimmy Bysell från Werksta.

Fler smutronställen längs våra vägar

Det näst vackraste vägavsnittet var Kustvägen Österlen i Skåne, som går mellan Brösarp och Ystad. Vägen med dess mångfaldiga landskap har ofta valts som den vackraste i Sverige tidigare, men nu fick rutten göra plats för en ny favorit.

− Kampen om tredje platsen var tuff, ​​men medaljplatsen togs av Ullånger–Höga Kusten bron (E4) framför Kustvägen i Bohuslän. Båda rutterna erbjuder hisnande kustlandskap och förtjänar en plats på listan över de vackraste rutterna, fortsätter Jimmy Bysell.

− Det finns otroligt många fantastiska rutter att upptäcka i Sverige och jag hoppas att så många som möjligt kommer att besöka vårt lands smultronställen. Rutterna är väl markerade och längs dem finns det många bra vilo- och utkiksplatser”, konstaterar Jimmy.

Att tänka på inför bilhemestern

Jimmy Bysell har några tips för alla som planerar en biltur.

− Jag skulle önska att man i varje fordon på väg på bilsemester har en brandsläckare, en reflexväst och en första hjälpen-väska, säger han.

Innan resan bör bilisten även kontrollera giltigheten för fordonets försäkring, försäkringsskydd och instruktioner för olycksfallssituationer.

− Jag rekommenderar också att man reparerar eventuella sprickor i vindrutan. På soliga sommarvägar kan till och med ett litet stenskott bryta ljuset ifrån solen och blända föraren, säger Jimmy Bysell

Ifall det sker en olycka på vägen rekommenderas bilister också att läsa instruktioner för hur man agerar på en olycksplats.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar