18 personer omkom i trafiken under juli

18 personer omkom i trafiken under juli

Under juli 2020 omkom 18 personer och 1 328 personer skadades i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen fram till den 15 augusti 2020. Det är en färre omkommen jämfört med motsvarande månad 2019.

8 av de omkomna personerna hade färdats i personbil, 3 på motorcykel, 3 i lätt lastbil, och 4 var fotgängare och cyklister. 5 bilister och 2 motorcyklister omkom i singelolyckor, medan 2 bilister och 1 motorcyklist omkom i mötesolyckor.

– Sommarmånaderna brukar vara de månader när flest dödsolyckor inträffar, men i år är det andra året i rad som antalet omkomna för juli är det lägsta jämfört med tidigare år. Vi ser att antalet omkomna totalt för de sju första månaderna i år (januari-juli) är det lägsta i modern tid, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Medelantalet omkomna i juli månad, under de föregående fem åren 2015-2019, är 32 personer.

Under de senaste 12 månaderna (augusti 2019 – juli 2020) har 208 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående 12 månaderna (augusti 2018 – juli 2019) omkom 276 personer. Jämför man med ett 5-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna minskat med 23 procent.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller på Transportstyrelsens webbplats under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor 

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar