Ställ om till flytande biogas med Drive LBG

Ställ om till flytande biogas med Drive LBG

Allt fler åkerier väljer flytande biogas, LBG, för att minska sin klimatpåverkan och bidra till Sveriges mål om fossilfria transporter. Den senaste ansökningsomgången inom ramen för innovationsklustret Drive LBG är öppen till 30 september.

Drive LBG är ett regeringsinitiativ som finansieras av Energimyndigheten med branschorganisationen Energigas Sverige som värdorganisation. Nu finns det återigen möjlighet för åkerier att söka stöd för investeringar i LBG-lastbilar. Stödet ligger på 40 procent av merkostnaden för gasanpassningen av fordonet, och ansökan är öppen till 30 september 2020.

– Stödet från Drive LBG brukar ofta landa på runt 200 000 kronor per lastbil, och är enkelt att söka. Det är också viktigt att känna till att det går bra att söka stöd samtidigt hos Drive LBG och till exempel Klimatklivet för samma fordon, men man får sedan bara ta ut ett av stöden om båda skulle beviljas, säger Johan Laurell, projektledare för Drive LBG.

– Även den som hellre leasar sin lastbil kan nu ta del av stödet då både Volvo och Scania via sina leasingbolag har beviljats stöd för ett antal lastbilar.

Har ökat senaste året

Marknaden för flytande biogas utvecklas i snabb takt. Antalet lastbilar som drivs med flytande biogas har ökat det senaste året. Bara inom projektet Drive LBG har 260 nya fordon fått stöd och nu börjat rulla ut på vägarna.

Enligt den senaste statistiken från SCB ligger försäljningen av flytande fordonsgas för första halvåret 2020 redan en bra bit över hela förra årets försäljning. Och andelen biogas är hög; 47,5 procent under första halvåret 2020, enligt SCB:s statistik.

– Utvecklingen vi nu ser inom den flytande biogasen kommer att växla upp hela den svenska biogasmarknaden, och hjälpa Sverige att nå målet om fossilfria transporter säger Johan Laurell.

 

Mer om Drive LBG och ansökan: www.drivelbg.se

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar