Nyhet

Finalisterna klara i Årets Transportskola 2020

Tegelbruksskolan i Klippan blev 2019 utnämnd till Årets Transportskola. Biträdande rektor Johan Jönsson tar mot diplom från TYAs Lasse Holm. Foto: Evelina Carborn
Tegelbruksskolan i Klippan blev 2019 utnämnd till Årets Transportskola. Biträdande rektor Johan Jönsson tar mot diplom från TYAs Lasse Holm. Foto: Evelina Carborn

Sverige har 87 gymnasieskolor med transportutbildning. Nu har åtta av dem nominerats till Årets Transportskola, ett pris som hyllar skolor med hög kvalitet och nytänkande. 

Det är sjätte gången TYA delar ut utmärkelsen Årets Transportskola och i år har antalet nomineringar slagit rekord. Alla åtta finalister utmärker sig när det kommer till utbildningskvalitet, kreativitet och nytänkande.

– Att tilldelas priset är förstås mycket prestigefyllt, men att bara ta sig till final är ett gott tecken på att en skola är mycket bra, säger Lasse Holm, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA).

Här är årets finalskolor:

  • Elof Lindälvs Gymnasium, Kungsbacka
  • Jämtlands Gymnasium, Östersund
  • Tegelbruksskolan, Klippan
  • Oscarsgymnasiet, Oskarshamn
  • Sollefteå Gymnasium, Sollefteå
  • Stockholms Transport-och Fordonstekniska gymnasium, Stockholm
  • Örnsköldsviks Gymnasium, Örnsköldsvik
  • Vreta Utbildningscenter, Vreta Kloster

Med priset vill TYA uppmuntra utbildningarna att öka kompetensen hos blivande lastbilsförare.
– De skolor som får utmärkelsen är förebilder när det gäller att utveckla unga människor till att bli anställningsbara, säkra och välutbildade inom yrket, säger Lasse Holm.

Nu återstår det bara för juryn att vaska fram en slutlig mottagare av utmärkelsen. Vinnaren presenteras på den digitala konferensen Transportkompetens den 8 oktober.

Fakta: Om Årets Transportskola 

Årets Transportskola delas ut till Anders Jonzons minne. Anders Jonzon jobbade på TYA och vigde sitt arbetsliv åt att skapa hög kvalitet på gymnasiets transportutbildningar.

Fakta: Tidigare mottagare av utmärkelsen

2019 – Tegelbruksskolan, Klippan
2018 – Björknäsgymnasiet, Boden
2017 – Vreta Utbildningscenter, Vreta Kloster
2016 – Jämtlands Gymnasium, Östersund
2015 – Viskastrandsgymnasiet, Borås