Unga tävlar i landets första TYA-SM

Unga tävlar i landets första TYA-SM

När årets Yrkes-SM ställdes in tog TYA över tävlingarna för lastbilsförare och flygmekaniker. Den 15-16 oktober är det premiär för det allra första TYA-SM i Linköping.

I Yrkes-SM tävlar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett 50-tal yrken. Tävlingen skulle ha ägt rum i Helsingborg i april, men arrangörerna i WorldSkills Sweden fick se sig slagna av den pågående coronapandemin.

– De har sedan tittat på olika lösningar för att genomföra delar av SM ändå, och där kände vi att vi ville och kunde hjälpa till, säger Syréne Alphonse, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA).

Plats i VM i Shanghai

Tillsammans med Linköpings Kommun har TYA tillfälligt tagit över tävlingarna för lastbilsförare och flygmekaniker. Den 15-16 oktober kommer 14 ungdomar att tävla i saker som precisionskörning med lastbil och att tillverka elkablage för flygplan enligt ritning.

– Vi gör det här av två orsaker. Det ena är att den flygmekaniker som vinner kommer att representera Sverige i VM i Shanghai 2021. Men vi vill även ge lastbilsförarna en chans att genomföra tävlingen. Att bli Sveriges bästa lastbilsförare är ett stort plus i deras cv, säger Syréne Alphonse.

Coronasäkert tävlande

TYA-SM äger rum utanför Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping, men eftersom det fortfarande är förbud mot folksamlingar på över 50 personer kan inte publik närvara.

– De tävlande får ta med två personer var. Media som vill närvara måste boka plats. Det är väldigt tråkigt då Yrkes-SM brukar locka tusentals besökare, men det är viktigt att vi har coronasäkra tävlingar.

Nästa Yrkes-SM är planerat till 2022 i Växjö.

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar