Kör avfall med ett bränsle gjort på avfall

Kör avfall med ett bränsle gjort på avfall

”Till en början testade vi att köra på raps, men det fungerade inte alls för oss. Då ville vi inte gå tillbaka till fossil diesel utan fortsätta med fossilfritt. Det var vår leverantör Swea Energi som hjälpte oss in på Neste MY-linjen”, berättar Bosse Bodenäs, produktions- och teknikansvarig på skånska åkeriet Carl F.

Carl F är ett familjeföretag, med ett 70-tal medarbetare och runt 40 fordon.

”När vi väl bestämde oss för en miljövänlig väg framåt gick besluten fort – när vi fick höra om Neste MY började vi göra egna undersökningar och omvärldsanalyser för att se vad folk tyckte om HVO100. Innan vi sedan kunde börja tanka med Neste MY behövde vi få godkänt från leverantörerna av våra fordon, men det var inga problem och vi började tanka alla fordonen direkt.”, säger Bosse Bodenäs, produktions- och teknikansvarig.

Hur har det fungerat hittills?

”Nu har vi kört på Neste MY i ca 2,5 år och har inte märkt av någon negativ effekt eller några problem alls. När Neste MY kom var det en riktig hit”, säger Bosse.

Var eldrift ett alternativ?

”Många i media slår ett slag för 100% satsning på elfordon, och då tycker jag man är fel ute. Det finns andra sätt för att bli fossilfria som är snabbare, och om vi går direkt över till 100% el kommer vår typ av verksamhet troligen stöta på andra problem”.

Vad säger era förare?

”De tycker det är bra att vi tar en del av ansvaret och är miljömedvetna.”

Och era kunder?

”Vi vill gärna ligga i framkant inom miljö, särskilt nu när branschen har blivit så hårt konkurrensutsatt och man måste vara innovativ, det räcker inte längre att bara ha snygga containers.”

Vad gör ni mer för miljön?

”Vi skaffade en sopsorterings-robot för tre år sedan. Ett skäl var att vi insåg att man inte längre kan använda människor till den typen av arbete. Vi var först i Sverige med den robotteknik vi valde. Och vi håller på att konvertera våra andra tunga maskiner till att bli eldrivna för att på sikt möjligen bli helt fossilfria.”

”Kunder kommer troligen ställa högre krav på hållbarhetslösningar gällande deras transporter i framtiden. Det är vi redo för”, avslutar Bosse.

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar