Nyhet

Logistikföretag Fair Transport-certifierar alla åkare

LBC Frakt
LBC Frakt certifierar sina åkerier enligt Fair Transport.

Nu har LBC Frakts samtliga 50 anslutna åkerier certifierats enligt Sveriges Åkeriföretags hållbarhetscertifiering Fair Transport. Det sätter värmländska företaget i en tydlig ledarposition när svenska transportbranschen ställer om till en hållbar framtid.

Fair Transport-certifieringen har tagits fram för att ansvarstagande transportköpare lättare ska hitta seriösa transportsäljare. Det är ingen hemlighet att branschen brottats med oseriösa aktörer som låter underbetalda förare arbeta långa skift i osäkra lastbilar för att hålla priserna nere. Den prissänkningen sker dock på bekostnad av miljö och människors hälsa. Fair Transport-certifierande åkerier däremot lever upp till alla lagenliga krav kring trafiksäkerhet, utsläpp och arbetsmiljö samtidigt som de öppet redovisar vad de gör för att bli ännu mer klimatsmarta och hållbara.

– Med Fair Transport-certifieringen vill vi ersätta priskonkurrens med hållbarhetskonkurrens. Arbetsmiljö, trafiksäkerhet och klimatavtryck måste vara lika viktiga som en schysst prissättning om framtiden ska bli hållbar, säger Lars Reinholdsson, VD på LBC Frakt.

En trygghet för transportköparna

Certifieringen är också en trygghet för transportköparna. De har ett lagstadgat beställaransvar där de är skyldig att undersöka att anlitade åkerier har samtliga tillstånd som krävs. Nu behöver de endast ta reda på om åkeriet är Fair Transport-certifierat.

– Allt som Fair Transport står för ligger väldigt högt upp på Skanskas agenda. Värderingarna är helt i linje med våra när det gäller miljö, ansvar och trafiksäkerhet. Det här visar att LBC Frakt är ett miljötänkande företag och vårt samarbete fortsätter vara tryggt och stabilt, säger Lars-Rune Elofsson, inköpare på Skanska Väg & Anläggning Väst.

En annan som också är mycket nöjd är Ulric Långberg, samhällspolitisk chef på Sveriges Åkeriföretag. Han ser att ett nytt riktmärke har satts för transportbranschen:

– Det är sannerligen ett genombrott där de goda blir synliga! Genom att LBC Frakt har gjort detta blir hela kedjan en del av den hållbara affären. Alla är vinnare: de som köper transporter, den hållbara omställningen och samhället. LBC Frakt har nu satt en ny nivå för hela åkerinäringen och gör hållbarhet tillgängligt.