Nyhet

Dispenser nödvändigt för bekämpning av granbarkborrar

Växtskyddsmedlen innehåller ämnet feromon som lockar till sig barkborrar. Lockämnena är placerade i mekaniska fällor som gör att barkborrarna flyger in i och fastnar i fällorna. Foto Getty Images

Under de senaste två åren har skadorna från granbarkborre i Sverige varit större än alla angrepp tillsammans de senaste 50 åren. Det skriver Kemikalieinspektionen på sin hemsida och nu beviljar man nöddispenser för växtskyddsmedel mot skadegörarna.

Granbarkborreangreppen gör att träd måste avverkas i förtid vilket skapar en brist på virke hos industrin. Samtidigt skapas stora ytor som måste återplanteras. Angreppen är omfattande i stort sett i alla län i Götaland och i Svealand. Skadorna 2021 förväntas bli i nivå med skadorna 2020.

Beviljat undantag

Situationen har nu gjort att Kemikalieinspektionen har beviljat undantag för kravet på produktgodkännande för produkterna TYPO-Lab A10, Typosan IPS och Phero-X-Lure IT. Dessa medel används för att fånga in granbarkborrarna genom lockämnen, feromon, som är placerade i mekaniska fällor där granbarkborrarna flyger in och fastnar. Denna form av bekämpning måste göras under flera år för att uppnå avsedd effekt.

Fastställs av Skogsstyrelsen

De områden som får nyttja dessa tre bekämpningsmedlen fastställs av Skogsstyrelsen.

 

 

Källa: kemi.se