Starkt 2020 för Scania Sverige AB

Starkt 2020 för Scania Sverige AB

Trots coronapandemin blev 2020 ett starkt år för Scania Sverige AB. För andra året i rad blev företaget marknadsledande på tunga lastbilar.

Försäljningsmässigt för tunga lastbilar gick Scania in i 2020 med rekordåret 2019 med sig och allt såg ljust ut.

Produktionsstopp

”Året började bra men förutsättningarna ändrades radikalt när pandemin bröt ut och Scania tvingades till ett produktionsstopp i fabriken med införande av korttidsarbete som följd”, säger Niklas Engholm, försäljningsdirektör för Scania Sverige Lastbilar.

Ökade marknadsandelar

Antalet nyregistreringar 2020 landade till slut på 4960 stycken jämfört med 6652 stycken för 2019. Scania, som var marknadsledande även 2019, registrerade under året 2247 fordon och ökade sina marknadsandelar från 44,2 till 45,3 procent.

”Det intressanta är att om vi tittar i vår orderbok, alltså inte enbart registreringar, så har vi faktiskt sålt fler lastbilar under 2020 än under rekordåret 2019”, säger Niklas Engholm.

En viktig parameter för att lyckas var att serviceanläggningarna fortsatt kunde vara öppna, och att reservdelsförsörjningen var intakt.

”Våra återförsäljare har gjort ett fantastiskt jobb att hålla igång kontakten med kunderna och att säkerställa driften i alla serviceverkstäder.” säger Niklas Engholm.

Vid sidan av fordonens höga kvalité menar han att den stora variationen av motoralternativ för Euro 6 och förnybara drivmedel har varit avgörande för framgångarna.

Planerar för fördubbling

”Andelen lastbilar som drivs med alternativa drivmedel ökar och står idag för 1/3-del av vår totala volym och vi planerar för en fördubbling av den andelen inom fem år till 2/3-delar”.

Scania Sveriges vd David Källsäter ser med stor tillförsikt på 2021, trots att ytterligare coronavåg kan vara på gång.

”I dagsläget tror vi att totalmarknaden går från 5000 till 5700 lastbilar. Vi går in i detta år med stor orderbok och har dessutom mycket på gång”, säger Källsäter.

 

 

 

 

Källa Scania Sverige

Läs också

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar