Effektiv tork dubblar värdet på bark

Effektiv tork dubblar värdet på bark

Med en smart och effektiv barktork kan industrier och värmeverk höja energivärdet i sitt bränsle och spara pengar. Med Örnsköldsviksföretaget Sandtecs nyutvecklade teknik kan barken dessutom torkas helt med hjälp av spillvärme.

– Ett lastbilslass blir värt dubbelt så mycket pengar med torrare bark, säger Per Sandström, vd och grundare för Sandtec.

Bark som alternativ

Omställningen till ett fossilfritt samhälle gör biobränslen högintressanta och bark från skogsindustrin är ett av de bränslen som används både i industrier och värmeverk. Innovationen kan göra barken mer intressant som alternativ till olja, kol och torv som många nu strävar mot att fasa ut.

Många fördelar

Fördelarna med att elda torrare bark är flera: Energivärdet är högre, mer bark kan lastas i transporterna, och det blir mindre rökgaser vid förbränningen.

Lägre vattenhalt

Med denna kunskap i medvetandet har konstruktionskonsulten Per Sandström utvecklat ett koncept för en ny barktork. Till skillnad från tidigare modeller kan torken drivas med överskottsvärme från den anläggning där den placeras. Barken matas genom flera våningar, där 60-gradig luft pressas igenom barken underifrån. På en timme kan 30 kubik bark torkas med en tork på 150 m2 och nå en vattenhalt på omkring 30 i stället för 60 procent. Genom en enkel, beprövad konstruktion och smart utnyttjande av plats minimeras också kostnaderna för torken till omkring hälften av andra motsvarande maskiner.

Byggs i moduler

”Torken ska byggas i moduler, så att det går att bygga ut den med så stor yta och många våningar man vill ha, och den levereras färdig med tak”, säger Per Sandström som tidigare har arbetat med större förbränningsanläggningar, bland annat med bränslehanteringen på Hörneborgsverket i Örnsköldsvik och en större tork i Varberg som varit i drift i tio år. Med sitt koncept var han en av deltagarna i BizMakers program Forest Business Accelerato 2020, där utvalda startups får testa och bolla sina idéer med RISE Processum, SCA och IBM.

 

 

 

 

Källa: Bizmaker

Läs också

Skjuts för skogliga innovationer

Skjuts för skogliga innovationer

Hållbara idéer för framtidens skogsindustri är den gemensamma nämnaren för fem utvalda startupbolag som deltagit i 2020 års Forest...

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar