Plantor till skogs med skoter

Plantor till skogs med skoter

Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog och i början av april levererades cirka 130 000 skogsplantor ut i markerna runt Ullatti i Norrbotten med hjälp av skoter, så kallade skoterplantor.

Det är bråda dagar vid Svenska Skogsplantors plantterminal i Vidsel. Det är framför allt planering för att minska transportsträckorna i vårens kommande plantdistribution men de första plantorna har redan lämnat terminalen.

Skoterplantor

”Skoterplantor är ett leveranssätt som är lite udda men riktigt smart på svårtillgängliga platser som inte nås med bil”, säger Tomas Jansson kundansvarig på Svenska Skogsplantor.

Foto: Sveaskog/SSP

Nyttjar snön

”Skogsplantorna ska ju inte planteras än men tack vare att vi levererar frysta plantor i låda kan vi utnyttja snön. Det kan vara myrmarker eller platser långt från närmaste väg och med hjälp av skotern kan plantorna transporteras fram utan att orsaka körskador och plantörerna slipper att bära långa sträckor. Det är bra både ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Väl på plats grävs plantorna ned i snön och i skydd av sin låda håller de sig i bra skick fram till maj-juni. Entreprenören sätter en digital gps-markering på snögrottan så hittar plantörerna plantorna när det dags att plantera”, avslutar Tomas Jansson.

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar