Volvo Lastvagnar redo att elektrifiera tunga godstransporter

Volvo Lastvagnar redo att elektrifiera tunga godstransporter

Med försäljningsstart av tre nya helelektriska tunga lastbilsmodeller menar Volvo Lastvagnar att tiden är inne för en snabb elektrifiering av tunga vägtransporter. De optimistiska framtidsutsikterna baseras på Volvolastbilarnas förmåga att tillgodose många olika transportbehov. Inom EU skulle exempelvis närmare hälften av alla lastbilstransporter kunna elektrifieras i den nära framtiden.

Det finns ett stort intresse för eldrivna lastbilar hos stora nationella och internationella transportköpare. Det är ett intresse som bottnar i deras egna ambitiösa klimatmål och konsumenternas krav på minskade koldioxidutsläpp och renare transporter.

– Fler och fler transportföretag inser att de måste starta sin elektrifieringsresa nu, både av hänsyn till miljön och av konkurrensmässiga skäl, för att tillgodose kundernas krav på hållbara transporter. Med vårt breda och omfattande utbud är det nu fullt realistiskt för betydligt fler transportföretag att gå över till eldrift, säger Volvo Lastvagnars vd Roger Alm.

Tre nya tunga lastbilar i programmet för eldrivna fordon

När försäljningen av de nya eldrivna Volvo FH och Volvo FM-modellerna inleds kommer eldrivna transporter att vara ett tänkbart alternativ inte bara i stadsområden utan också för regionala transporter mellan städer. Dessutom ser nya eldrivna Volvo FMX till att det blir enklare att åstadkomma renare och tystare anläggningstransporter.

Serieproduktionen av de nya eldrivna modellerna för Europa inleds under andra halvan av nästa år. De nya modellerna kompletterar Volvo FL Electric och Volvo FE Electric för stadstransporter, som har serietillverkats sedan 2019. I Nordamerika inleddes försäljningen av Volvo VNR Electric i december 2020. Med försäljningsstarten av de nya modellerna har Volvo Lastvagnar nu ett program av sex medeltunga och tunga eldrivna lastbilar, vilket gör att det är det mest kompletta utbudet av elektrifierade lastbilar i branschen.

Volvo Lastvagnars utbud av eldrivna fordon för Europa Modeller

  • Volvo FH Electric, för regionala transporter och intercitytransporter.
  • Volvo FM Electric, en mångsidig lastbil för tunga lokala transporter och regional distribution.
  • Volvo FMX Electric, för renare och tystare anläggningstransporter.
  • Volvo FE Electric, för lokal- och stadsdistribution och avfallstransporter.
  • Volvo FL Electric, för lokal distribution och stadsdistribution.

I programmet ingår också Volvo VNR Electric för den nordamerikanska marknaden.

 

 

 

Källa: Volvo Group

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar