Wallbergs investerar – köper 11 nya maskiner från Caterpillar

Wallbergs investerar – köper 11 nya maskiner från Caterpillar

En storaffär i mångmiljonklassen är klar när Wallbergs Åkeri i Hennan AB blir en av de första i Sverige med Caterpillars helt nya hjullastare som lanserades för några veckor sedan. Wallbergs köper sju nya hybridhjullastare Cat 980 XE till sina krossgrupper och investerar även i tre Cat DE715-generatoraggregat och fyra grävmaskiner Cat 352 ur Next generation.

Wallbergs är ett väletablerat företag med sätet i Ljusdal i Hälsingland. Kärnverksamheten är krossning, markarbeten och transporter och de täcker en stor del av Sverige. De har 21 krossar igång från Göteborg i söder till Umeå i norr, både i egna och kunders täkter. Kunderna är bolag inom vindenergi, skogsindustri, betongindustri, asfaltsproduktion och infrastruktur.

Företaget växer

Att företaget investerar kraftfullt beror på en stark marknad, att verksamheten utökas med ytterligare två kompletta krosslinjer och att maskinparken kontinuerligt behöver förnyas. Att valet föll på Caterpillars nya maskiner var naturligt.

– Vi köpte våra första Caterpillar-maskiner för två år sedan och vi är väldigt nöjda med dem. De har varit mycket driftsäkra och omtyckta av förarna. Vi valde Cat 980 XE eftersom maskinmodellen passar vår verksamhet och kombinerar både styrka och bränsleeffektivitet. Tack vare Cat 980 XE kan vi bidra till en bättre miljö genom betydligt lägre utsläppsnivåer samtidigt som vi får en bättre driftsekonomi, berättar Magnus Wallberg, maskinansvarig vid Wallbergs Åkeri.

– För oss är både yttre miljö och arbetsmiljö viktigt och vi vill hålla oss med nya och fräscha maskiner. Moderna maskiner gör även att vi minimerar risken för kostsamma driftstopp. Vi känner till Cat 972M XE sedan tidigare och vet att det är en mycket lyckad hjullastare och vi har själva en Cat 988K XE som vi har goda erfarenheter av inte minst vad gäller bränsleförbrukning, säger Magnus.

Kompletta krosslinjer med samma märke

Ett ytterligare syfte med investeringarna är att Wallbergs kan renodla flera av sina krossgrupper. Med Caterpillar kan de välja hjullastare, grävmaskiner och generatoraggregat av samma märke.

– Det underlättar för oss inte minst ur ett service- och underhållsperspektiv och gör att vi kan dra nytta av en och samma serviceorganisation. Teknikerna har rätt kunskap och tillgång till samma system, de kan utföra allt underhåll för en krosslinje vilket sparar tid och energi.

Tystgående generatoraggregat

De generatoraggregat som Wallbergs köper är tre Cat DE715-aggregat. De är utrustade med ljudhuv för att vara tystgående.

– Caterpillars aggregat är ljudisolerade och ger en behaglig arbetsmiljö. Förutom att det blir tyst och lugnt på arbetsplatsen går det i ett tidigt skede att höra om något oplanerat sker med krossarna. Vi har köpt tre aggregat med option på två till. Driftsäkra aggregat är en ren nödvändighet. Om de stannar står krossarna stilla och då kan vi heller inte använda maskinerna vilket innebär ett totalstopp i produktionen.

Till aggregaten har Wallbergs valt Caterpillars ESC-servicepaket i nivån Platinum Plus.

– ESC är ett bra program för kunder som äger generatoraggregat eller andra Electric Power-produkter från Caterpillar. Programmet som finns i fyra nivåer skyddar investeringarna och täcker bland annat oplanerade reparationer. Electric Power Extended Service Coverage hjälper till att ge extra värde genom hela produktens livslängd, berättar Anders Larsson, Sales representative vid Zeppelin Power Systems.

Utbildning för ytterligare effekt

Totalt blir det elva nya maskiner som successivt levereras till Wallbergs Åkeri. De första maskinerna anländer i augusti och tas i bruk i Vänersborg.

– Vi har höga förväntningar på maskinerna och den nya teknologin. Vi planerar även att genomföra en utbildning inom ECO-driving för att ytterligare lära oss hur vi kan nyttja maskinerna till dess fulla potential, berättar Magnus Wallberg.

Caterpillars Next generation-hjullastare lanserades i maj

Först ut i Caterpillars nya hjullastargeneration är Cat 980, Cat 980XE samt Cat 982 och Cat 982 XE. Hjullastarna bygger på den senaste teknologin och ökar maskinernas komfort, prestanda och driftsekonomi.

XE-modellerna förbättrar bränsleeffektiviteten med upp till hela 35 procent och sänker CO2-utsläppen med upp till 20 procent och sänker underhållskostnaderna med upp till 25 procent jämfört med modellerna i M-serien.

Nya XE-modeller

Cat 980 XE och Cat 982 XE är två helt nya XE-modeller i den här klassen och kombinerar mer än 10 års erfarenhet med modellerna 966K XE, 966M XE och 972M XE.

Caterpillars XE-maskiner står för Caterpillars egen hybridteknologi som resulterar i en klassledande bränsleeffektivitet. Tekniken bygger på en steglös transmission (CVT) som utformats och tillverkas av Caterpillar.

Hjullastarna har även funktioner för finreglering av dragkraften och virtuella växlar som gör att förare lätt känner igen sig och kan skifta från körning av traditionella powershift-maskiner. Tack vare XE-teknologin sänks även ljudnivåerna vid drift.

 

 

 

Källa: Zeppelin Cat

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar