Sverige sågade hem en sjunde plats

Sverige sågade hem en sjunde plats

De svenska atleterna som imponerade med flera rekord stötte på tuff konkurrens av de europeiska toppatleterna. Efter rookie-tävlingen låg Sverige på sjätteplats och slutade till sist sjua. Vinnare blev Polen som tog hem förstaplatsen under helgens STIHL TIMBERSPORTS® European Nations Cup i tyska München.

Under lördagens European Nations Cup tävlade sexton atleter från nio nationer om äran i en individuell rookie-tävling och därefter möttes lika många PRO-atleter från lika många länder. I årets tävling introducerades ett nytt spännande inslag till det traditionella Nations-formatet – ett nytt lagformat där en kombination av nationernas ranking från rookie- samt PRO-tävlingarna generar en vinnande nation i slutet av dagen.

– Det är första gången vi har det här upplägget på en tävling och vi fick se en riktigt spännande kamp mellan länderna. De bästa europeiska atleterna, både Rookie och PRO, visade bevis på styrka, teknik och uthållighet, säger Emma Birgersson, Nordic PR & Communications Manager för STIHL TIMBERSPORTS®.

Flera svenska rookie-rekord

Polens Szymon Groenwald dominerade rookie-tävlingen, vann tre av de fyra disciplinerna och tog nytt rookie-världsrekord i Single Buck med häpnadsväckande 12,28 sekunder. Representerade Sverige gjorde Edvin Karlsson och Adam Bjöns som slutade på plats åtta respektive fjorton. Flertalet atleter gjorde personbästa, så också Edvin i grenarna Single Buck och Underhand Chop, varav det första också innebar ett nytt nationellt rookierekord. Även Adam Bjöns, som för första gången tävlade på Europanivå, imponerade med flera personliga rekord – i Standing Block Chop, Single Buck och Underhand Chop.

 Adam Bjöns satte flera personbästa under sin första tävling på Europanivå, bland annat i Underhand Chop. Foto: STIHL TIMBERSPORTS®.

Edvin Karlsson sågade sig till ett nytt personbästa och nationellt rookie-rekord i Single Buck. Foto: STIHL TIMBERSPORTS®.

PRO-atleterna

När rookie-tävlingen var klar och det var dags för PRO-atleterna låg Sverige på sjätte plats. Ledde gjorde då Polen följt av Schweiz och Italien.

Även under PRO-tävlingen slogs flera rekord, bland annat satte polske Michal Dubicki nytt europeiskt rekord i Underhand Chop med tiden 14,19 sekunder. Det var en tuff strid mellan polske Michal Dubicki och Danny Martin från Tyskland som slutade etta respektive tvåa. Endast 20 sekunder totalt skilde de båda atleterna åt. Trea kom Österrikes Armin Kugler.

Svenske Emil Hansson, som i år börjat tävla i PRO-klassen, slutade på trettonde plats efter ett personbästa i grenen Standing Block Chop men diskvalificerades också i grenen Stock Saw.

I Standing Block Chop mötte Emil Hansson fransosen Guillaume Maure och båda satte personliga rekord. Foto: STIHL TIMBERSPORTS®.

Småstrul men nöjd Svan

Sveriges andra PRO-atlet Ferry Svan var en av de åtta atleterna med högst poäng efter fyra grenar och som därför gick vidare till nästa runda i tävlingen. Ferry var näst snabbast i den öronbedövande grenen Hot Saw och slutade till sist på femte plats.

Dubbelvinsten – i rookie- och PRO-klassen – gav Polen den totala European Nations Cup-titeln i det nya formatet, följt av Tyskland och Frankrike. Trots flera rekord räckte det inte hela vägen till en pallplats för Sverige som slutade på en sjundeplats.

– Jag hade lite småstrul under tävlingen och tiondelarna var inte helt på min sida, men resultatet i Hot Saw är jag ganska nöjd med. Nu blir det att ladda om och träna inför Nordiska Mästerskapen i slutet av augusti, säger Ferry Svan.

Resultat European Nations Cup

  1. Polen
  2. Tyskland
  3. Frankrike
  4. Schweiz
  5. Italien
  6. Österrike
  7. Sverige
  8. Belgien
  9. Nederländerna

Tävlingarna arrangerades utan publik i eventhallen Motorworld i tyska München och livesändes på STIHL TIMBERSPORTS® sociala medier. Båda tävlingarna finns att se på STIHL TIMBERSPORTS® officiella Youtube-kanal och samtliga resultat finns att ta del av på STIHL TIMBERSPORTS® databas.

 

 

Källa: Stihl

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar