Fordonsskatten i din digitala brevlåda!

Fordonsskatten i din digitala brevlåda!

Nu i september har Transportstyrelsen börjat att skicka ut inbetalningskort för ordinarie fordonsskatt digitalt till de fordonsägare som har en digital brevlåda. Det gör att många som tidigare fått sitt inbetalningskort på papper med posten måste komma ihåg att titta i sin digitala brevlåda för att inte missa att betala i tid.

De privatpersoner och företag som äger ett skattepliktigt fordon och som har en digital brevlåda kommer att få sitt inbetalningskort för ordinarie fordonskatt digitalt. Inbetalningskortet går till de digitala brevlådorna istället för att skickas som papperspost. Fordonsägare måste därför komma ihåg att titta i sin digitala brevlåda för att inte missa att betala i tid. Fordonsägare som inte har digital brevlåda eller som använder e-faktura eller autogiro, får sina inbetalningskort och betalar sin ordinarie fordonsskatt på samma sätt som tidigare.

Påminnelse på papper

Om fordonsägaren missar att betala skatten i tid, får fordonet användningsförbud. Det är samma regler som tidigare. Om ett fordon med användningsförbud ändå används, har Polisen rätt att ta fordonets registreringsskyltar. Det kan också få försäkringsmässiga konsekvenser om ett fordon med användningsförbud används och är involverat i en trafikolycka. Förutom användningsförbud får den som inte betalat fordonsskatt även en påminnelse med tillhörande dröjsmålsavgift på minst 100 kronor utöver själva fordonsskatten. Påminnelsen skickas på papper även i fortsättningen.

Snabbt och säkert

Att inbetalningskortet för ordinarie fordonsskatt hamnar i den digitala brevlådan är Transportstyrelsens fortsatta steg i arbetet med att bli en mer digital myndighet. Digital post är snabb och säker. Den kan dessutom läsas var man än befinner sig och en minskad användning av papper är bra för miljön.

– Under förra året skickade vi ut över 5 miljoner avier för ordinarie fordonsskatt. Vi uppskattar att ungefär hälften av fordonsägarna har en digital brevlåda. Övergången kommer att innebära stora vinster för miljön samtidigt som vi minskar våra kostnader för porto, säger Torbjörn Bülow, enhetschef Utveckling och Förvaltning, Transportstyrelsen.

Med hjälp av ditt fordons registreringsnummer kan du se när skatten ska vara betald. Läs mer på Transportstyrelsens sida här.

 

 

Källa: Transportstyrelsen

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar