Produktnyheter

Huddig Tigon – världens första grävlastarhybrid

Foto: Huddig

Huddig har tillverkat grävlastare sedan 1959 och 2015 lanserades det egenutvecklade konceptet Tigon Technology som möjliggör Huddig grävlastare att drivas helt på el, helt på diesel, eller en kombination av el- och diesel. Nu, 62 år efter att den allra första grävlastaren tillverkades rullar den första elhybriden ut från fabriken i Hudiksvall.

– Vår grävlastarhybrid Huddig Tigon kommer att revolutionera entreprenadbranschen på flera sätt. Självklart genom minskade utsläpp, men även genom att eldriften skapar nya möjligheter och användningsområden. Vi kommer att se andra sätt att arbeta med entreprenadmaskiner i framtiden, säger Daniel Myrgren, marknads- och försäljningschef, Huddig AB.

Helt ljudlös

Jonas Löfskog driver bolaget Jonas Excav och är den första entreprenören som nu kör Huddig Tigon ute på en arbetsplats.

– Det är inte bara miljöaspekten som är häftig med Tigon, maskinen är både starkare och mer flexibel, samtidigt som den kan gå helt ljudlöst. Det gör att arbetsmiljön blir bättre – både för mig och för dem som arbetar nära maskinen. Vi hör till exempel varandra bättre eftersom maskinen är tystare. Den är också väldigt enkel att ladda. En vanlig CEE trefashandske, 16A eller 32A räcker och det finns ju i princip på alla byggen. Det ska bli spännande att se fler Tigon maskiner komma ut på marknaden, säger Jonas Löfskog, ägare, Jonas Excav.

Ladda från elnätet

Huddig Tigon  har 30 % mer kraft, kan köras helt ljudlöst, och kan köras helt fossilfritt på HVO 100. Med plug-in-alternativet som finns för Tigon kan man arbeta obegränsat på eldrift och ladda maskinen direkt från elnätet. Detta förutsätter stationärt arbete. Maskinens EV-läge gör det även möjligt att arbeta ljudlöst och helt utan avgaser. Detta innebär att Huddig Tigon kan arbeta i helt nya miljöer utan att störa – till exempel i bostadsområden nattetid och vid inomhusprojekt.

– Huddig Tigon  är en innovation som startar en ny era i entreprenadbranschen. Som pionjär är Huddig med och driver den gröna omställningen som hela branschen nu står inför. Maskinen är inte bara en hybrid utan ett tekniskt mästerverk. Jag är otroligt stolt över alla anställda och samarbetspartners som har gjort det här möjligt och ser fram emot att fortsätta resan, avslutar Lars Lindahl, vd Huddig AB.

 

 

Källa: Huddig AB