Priset Årets Transportskola till SG Södra Viken i Sunne

Priset Årets Transportskola till SG Södra Viken i Sunne

För sjunde året i rad delas priset Årets Transportskola ut. Det är Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd som står bakom utmärkelsen för att uppmuntra de gymnasiala transportutbildningarna som gör skillnad. 

SG Södra Viken i Sunne har en utmärkt samverkan med branschen, gott rykte hos åkarna i Värmland och en viktig satsning på värdegrundsfrågor. Därför fick biträdande rektor Gunnar Berggren ta emot diplomet och en check på 10 000 under den nationella konferensen Transportkompetens.

Vad är det som gör att SG Södra Viken har varit extra framgångsrika och blivit Årets Transportskola?

– En sak är att vi låter eleverna vara sig själva och möter dem där de är. Vi jobbar också med värdegrundsfrågor tillsammans med eleverna på klassråden.

Vad ska ni använda prispengarna till?

– Det har vi inte hunnit fundera så mycket på än. Vi har nyss haft en översvämning på skolan och pumpat ut ca 100 kubikmeter vatten från källaren så det finns alltid något hål att fylla, säger en glad Gunnar Berggren.

Sunne gymnasieskola Södra Viken har över 20 års erfarenhet av transportutbildning. Skolan har på senare år haft dubbelt så många sökande som antalet platser på transportprogrammet, vilket gjort att skolan nu ökar antalet platser från 32 till 48 i varje klass. Skolan får utmärkelsen Årets Transportskola bland annat för sin samverkan med branschen och goda rykte bland åkarna, samt sitt systematiska arbete med värdegrundsfrågor som Respekt, Utveckling och Professionalism. ”Skolan är ett föredöme!”, skriver TYA i sin motivering.

– Med priset vill vi lyfta de skolor som verkar för att unga kommer ut i branschen välutbildade, trafiksäkra och anställningsbara. Ett stort grattis till Södra Viken som visat att de verkligen är en skola i framkant, säger Sigalit Slutbäck, VD på TYA.

Hela motiveringen:

”Södra Viken är en skola där vi ser en stark utveckling både i samverkan med branschen, söktryck och i antal platser till Transportprogrammet. Söktrycket har ökat med 61% till 2021. Skolan har ett gott rykte hos åkarna i Värmland och numera har skolan en bra upparbetad branschsamverkan. Skolan bidrar också i den gemensamma nätverksdialog som finns mellan skolorna i Värmland. Södra Viken arbetar med vikten av att utmana sig själv samt lägger kraft på värdegrundsfrågor med tydliga rutiner för detta. Skolan är ett föredöme.”

Tidigare vinnare:

2020 – Oscarsgymnasiet, Oskarshamn
2019 – Tegelbruksskolan, Klippan
2018 – Björknäsgymnasiet, Boden
2017 – Vreta Utbildningscenter, Vreta Kloster
2016 – Jämtlands Gymnasium, Östersund
2015 – Viskastrandsgymnasiet, Borås

Om Årets Transportskola

Årets Transportskola delas ut till Anders Jonzons minne. Anders Jonzon jobbade på TYA och vigde sitt arbetsliv åt att skapa hög kvalitet på gymnasiets transportutbildningar. Han jobbade med stora visioner och små detaljer, ofta nytänkande och innovativt, med målet att eleverna skulle bli duktiga och säkra lastbilsförare. Anders gick bort efter en tids sjukdom 2014.

 

 

Källa: TYA

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar