Olle jobbar ”som fan”

Olle jobbar ”som fan”

Röjdåfors Skogs firar snart 40 med en ägare som jobbar ”som fan”. Helt enkelt för att det är det bästa han vet. När han inte markbereder halva dan åker han gärna 22 mil på skidor.

Det var 1982 i Torsby kommun i Värmland. Tillsammans med sina två bröder bildade Olle Olsson handelsbolaget som sex år senare blev Röjdåfors Skogs.

I dagsläget är Olle ensam ägare av företaget som sedan starten har haft en positiv utveckling. Personalstyrkan ligger på drygt 30 heltidsanställda och uppdragen sträcker sig över Värmland, Dalarna, Dalsland, Västmanland och Örebro län, men även in i Norge kring Kongsvinger och Elverum.

En framgångssaga

2015 blev Olle Olsson utsedd till Golden Logger på Skogs-Elmia, bland annat för sin satsning på enskiftsarbete för de anställda.

Onsdagen före midsommar 2021 markbereder han ett 12 hektar stort hygge nordväst om orten Kyrkheden i Ekshärads socken, mellan Digerberget och sjön Gröcken. Den gröna John Deeremaskinen hörs på avstånd där den larvar fram över det kalhygge som ska ställas i ordning för återplantering. Ekipaget är fabriksnytt och har använts i tre dagar.

– Vi kör hela säsongen, från april fram till december, och ibland även i december när vädret tillåter. När jag är färdig här ska jag vidare till bland annat Hällefors och Dalarna senare i sommar.

Utvecklingen av Röjdåfors Skogs framstår som en framgångssaga sett till statistik och siffror.

– Jag får frågor av folk titt som tätt. De är nyfikna på hur vi sköter företaget. Men det tänker jag inte på. Jag tycker inte att vi gör något särskilt.

Någon utstuderad strategi finns nämligen inte, säger Olle Olsson.

– Vi har aldrig haft någon plan eller mål med det hela, vi bara kör och får se hur det blir. Jag har aldrig gjort någon kalkyl eller budget.

Högg manuellt

Verksamheten har byggts upp successivt, på en slags känsla eller impuls. Det som har intresserat Olle har han också tagit till sig och haft nytta av. Så var det i skolan, berättar han. ”Matten var lite rolig”, resten kunde kvitta. Han beskriver sig som ”skolsjuk” och rejält trött på studier.

– Jag sökte både Södra Viken och lantbruksskolan Lillerud, men kom inte in. Jag hade för dåliga betyg. Det var tur, konstaterar Olle Olsson.

– Det hade inte gått något bättre för det. Jag visste att det fanns jobb att få.

Det fanns ju det.

– Jag jobbade bland annat för Arnessons skogsföretag i Lämbacken och en kortare tid för Helge Rådström i Torsby, men också för Knappåssågen som behövde fällare.

Olle berättar hur han till en början högg manuellt för dåtidens processorer, som kapade upp virket som sedan kördes ut av skotare.

Använde häst

Det började tidigt för Olle Olsson. Som skolpojke hade han en häst som han använde i skogsbruket.

– Det var väl kring 1976, 1977. Arbete med häst i skogen i Värmland gick mot sitt slut på den tiden. Men från början var jag mest intresserad av jordbruk. Pappa körde taxi, men min morbror hade lite djur på grannfastigheten. Det påverkade mig nog. Bland annat hade jag kor som jag skötte och mjölkade.

När Olle var 19 år gammal kom tankarna på att starta eget med sina två bröder. En av dem hoppade av ganska snart som delägare, men den andre ägde och drev firman tillsammans med Olle Olsson fram till 2002, som då fortsatte ensam i ledningen. Båda bröderna jobbar kvar som anställda i företaget.

30 maskiner

Verksamheten i Röjdåfors Skogs AB består för närvarande av avverkning, markberedning och maskintransporter. 7 grupper för avverkning med 7 skördare, 10 skotare, och 3 extraskotare. 6 grupper för markberedning med 1 markberedningsmaskin per grupp. 1 grävmaskin. 1 dumper. 5 maskintransporter för förflyttning av skogsmaskiner, åt det egna företaget, men också på uppdrag av andra aktörer. Totalt rör det sig om cirka 30 maskiner för de olika uppgifterna.

– Jag kör allt utom skördare. Jag tycker om att göra det mesta i företaget. Helst kör jag någon av våra maskiner men jag sitter också på kontoret ibland.

Jobbar han inte i företaget sköter han gärna sin privata skog.

Olle Olsson har en speciell strategi för att nå framgång.

– Jobba som fan, haha.

Egenföretagare jobbar ofta långa dagar för att få verksamheten att fungera. Olle är inget undantag. 11 timmar per dag blir det gärna, även om det varierar, säger han.

– Men på senare tid har jag försökt att sluta jobba helger.

Tröttnar aldrig på jobbet

Röjdåfors Skogs AB präglas av en långsiktighet, säger hårdjobbande Olle.

– De flesta pengar jag har tjänat har jag återinvesterat i företaget. Jag vill ha så låg belåningsgrad som möjligt och betala det jag är skyldig så fort jag kan. Det är inte pengar jag är intresserad av i första hand. Jag vill ha ett väl fungerande företag med små skulder.

Hemligheten är kanske trots allt att han verkar gilla sitt jobb mer än många andra.

– Jag blir aldrig trött på jobbet. Det är aldrig ledsamt, utom när det nån gång kan bli lite för mycket. Jag lyssnar på radio och pratar i telefon när jag sitter i hytten.

Du verkar ställa hårda krav på dig själv, är du en lika tuff arbetsgivare?

– Jag vet inte om jag är särskilt tuff, det får du fråga de anställda om. Men till och ifrån kan det väl vara tuffare tag som på vilket jobb som helst.

Hur är det med omsättningen på anställda?

– Jag har gått ner från dubbelskift och kör mycket enkelskift och det tror jag är uppskattat. Då är det lättare att behålla de anställda och hindra dem från att söka sig till den gula branschen. Många av de som jobbar här har vi lyckats behålla i 20 till 25 år.

Tränar ofta

När Olle inte jobbar i skogen tränar han gärna, cirka tio timmar i veckan. Löpning, cykling och skidåkning. Han har gjort den svenska klassikern några gånger och fullföljt ett antal Vasalopp.

Största bedriften är deltagandet i Nordenskiöldsloppet, 22 skidmil ovanför polcirkeln på 13,5 timmar som bäst.

– Jag har genomfört loppet de fem gånger som det har körts nu. Det är det väl bara en åtta, nio personer som har gjort.

Olle Olsson lär också vara den som har bäst totaltid sammantaget i de fem loppen tillsammans.

Träningen är ett komplement till arbetet i företaget, säger Olle.

– Det är viktigt att hålla igång för att orka med jobbet. Dessutom rensar det tankarna. Har du något problem innan så är det borta när du är klar med träningen. Man löser problemen under tiden.

Vad tror han om framtiden då? Han säger att han inte planerar någonting, men att han troligen kommer att jobba kvar till 65 års ålder.

– Det har rullat på genom åren. Nu ska vi behålla det som vi har och inte växa nämnvärt, tänker jag mig.

Frågan är om han har något officiellt eller inofficiellt valspråk. Det blir tyst några sekunder.

– Det som inte dödar härdar, haha!


FAKTA

Olle Olsson, ägare av Röjdåfors Skogs AB i Värmland
Bor: Rådom.
Ålder: 57.
Familj: Särbo.
Intressen: Skogsarbete, bilar och träning.
Kör: Privat en MB E350d, för ros skull bland annat en MB SL55 AMG och en Dodge Demon.

TEXT OCH FOTO: ERIC BENGTSSON

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar