Artiklar

”Merlo har verkligen lyckats med hydrauliken”

Foto: Hüllert Maskin

Ola Jacobsson på NT Bygg i Nyåker köpte sin första Merlo i början på 1990-talet. Nu har han fyra gröna teleskoplastare i maskinparken, det senaste tillskottet är en Merlo R50.30S Plus.
Redan när Hüllert Maskin åkte runt på demo med R50.30S Plus ville Ola Jacobsson göra affär. Men då var demomaskinen redan såld. En tid därefter hade Hüllert fått en kund som hoppat av en beställd maskin och då blev det istället en snabb affär för Ola Jacobsson.

– Jag hade inte funderat särskilt länge på att köpa ny maskin, men vår R40.30MCSS hade blivit uthyrd på ett längre uppdrag och jag såg behovet av ytterligare en maskin så när Hüllert hade en så var det bara att slå till, berättar han.

Med totalt fyra Merlo i maskinparken; P27.6, TF50.8, R40.30MCSS och R50.30S Plus är NT Bygg i stort sett heltäckande inom lyft och bygglogistik. Företaget har dessutom två Jekko minikranar, SPX424 och SPX532 som komplement.

Hyr ut med förare

– Vi använder teleskoplastarna både på egna jobb och hyr ut med förare till andra kunder. Bland annat hjälper vi SCA med lyft av matarkedjor, lampbyten högt upp och liknande. Just nu är maskinerna på utbyggnaden av värmeverket i Nordmaling och på ett bygge i Örnsköldsvik där man håller på med en lastkaj plus att vi har ett gäng som gör en grund till en ny industrifastighet i Umeå, berättar Ola Jacobsson.

NT Bygg har en mängd olika redskap till sina teleskoplastare; kranarm, skopor, hydrauliska gafflar, jibbvinsch, vinsch och personkorg.

Turas om att köra

Företaget sysselsätter 11 anställda, varav tre maskinförare som turas om att köra maskinerna där det behövs. Ola Jacobsson är en av dem.

– Det jag slogs av när det gäller Merlo R50.30S Plus är framförallt hydrauliken och ljudnivån i hytten. De har verkligen lyckats, det är en fantastisk maskin!

Optimal förarkomfort

Lastarmsfjädring hjälper till att göra förarkomforten optimal i transport och ljudnivån är så låg att det går att prata i telefonen medan man kör utan att använda hörselkåpor. Känslan i hydrauliken har förfinats ytterligare och överträffar med råge.

– Jag har provat att köra ett annat märke ute på en arbetsplats men reglagen kändes alldeles för klumpiga. Det var inte alls samma känsla som i Merlon och med Merlo R50.30S Plus har det blivit ännu lite bättre än tidigare modeller, tillägger han.

Ola Jacobsson startade NT Bygg 1985 men har varit i branschen längre än så, tidigare som anställd på det som idag är Peab.

– Jag har handlat av Hüllert under många år och har en bra relation med säljaren häruppe och med deras servicepartner. Det går snabbt att få hjälp när man behöver det och dessutom stämmer personkemin med säljaren. Det tycker jag är viktigt, säger Ola.

I maskinparken hos NT Bygg finns förutom Merlo och Jekko även två minigrävare, en 15-tons Hitachi och en Ljungby-lastmaskin.