Omkörningsförbud sträckan Gävle – Tönnebro i påsk

Omkörningsförbud sträckan Gävle – Tönnebro i påsk

Kör du E4 under påskhelgen så förbered dig på mycket trafik då många helglediga ska till och från fjällen dessa dagar. För att få bättre flyt i trafiken och undvika stopp på sträckan har Trafikverket beslutat, i samverkan med polisen, att förbjuda omkörningar.

– Vi har goda erfarenheter från avstängningen från tidigare år; bilisterna respekterade omkörningsförbudet och trafiken rullade på smidigt, säger Emil Samuelsson, trafikingenjör på Trafikverket.

E4 mellan Gävle och Tönnebro har ett mycket hårt tryck under påsken, eftersom resenärer till och från fjällen koncentreras under några timmar. I samband med omkörningar på avsnitt med dubbla körfält, uppstår det störningar med stora hastighetsförändringar när bilister ska tillbaka in i det enkla körfältet igen.

För att undvika störningar är det förbjudet att köra om under större delen av onsdagen och torsdagen (norrgående) samt påskdagen och annandag påsk (södergående). Det ger ett bättre flyt i trafiken, och därmed minskar risken för incidenter i köer. Förbudet minskar även stressen hos trafikanterna.

– När alla håller sig i samma körfält flyter trafiken mycket bättre, och vi minskar risken för köolyckor med längre totalstopp. Det betyder att alla kommer fram till sin slutdestination snabbare, säger Emil Samuelsson.

Informationen kommer att finnas på Trafikverkets och kommuners digitala informationstavlor längs E4:an. Liksom tidigare år kommer det att finnas skyltförsedda bilar längs sträckan. Även polisen ska finnas på plats.

Omkörningsfälten på sträckan Gävle–Tönnebro stängs av följande tider:

• för norrgående trafik, onsdag 13 april, kl. 13–22
• för norrgående trafik, skärtorsdag 14 april, kl. 13–22
• för södergående trafik, påskdagen 17 april, kl. 13–22
• för södergående trafik, annandag påsk 18 april, kl. 13–22.

Omkörningsförbudet kan komma att avslutas tidigare på kvällarna om trafiken minskar.

 

Källa: Trafikverket

Läs också

Nyregistrerade fordon i november

Nyregistrerade fordon i november

Under november 2022 nyregistrerades 3 562 lätta lastbilar (+36 procent jämfört med november ifjol), 739 tunga lastbilar (+32 procent)...

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar