Nästa generations kompakta hjullastare från Caterpillar

Nästa generations kompakta hjullastare från Caterpillar

Nu fortsätter Caterpillar med fler maskiner inom det framgångsrika konceptet Next generation. Turen har kommit till de mindre hjullastarna Cat 906 och Cat 908. Maskinerna har genomgått den största förändringen på 15 år och har till exempel utrustats med en helt ny hytt, ny drivlina och bättre lastaregenskaper.

– Målet med maskinerna är att de ska vara mer produktiva och erbjuda en ännu bättre körupplevelse än någonsin, berättar Magnus Eklöv, produktchef för kompakta maskiner vid Zeppelin Sverige AB.

De kompakta hjullastarna har fått en omarbetad förarplats som ger ännu bättre komfort, en egenskap som maskintillverkare ofta tummar på i den kompakta klassen.

Tack vare den uppgraderade Cat C2.8-motorn och nya drivlinan ökar både körhastigheten och maskinens prestanda. Hydrauliken har genomgått en översyn vilket gör att de nya modellerna har optimerats och anpassats för en bredd av arbetsuppgifter.

En stor nyhet är den nya förseglade och trycksatta hytten. Golvpedalerna är upphöjda och hytten har två dörrar vilket är praktiskt för maskinföraren vid in- och urstigning men gör det även lättare att hålla hytten städad och ren.

Sidospeglarna är större, uppvärmda och styrs elektroniskt. En parabol-lins finns som tillval för ännu bättre sikt.

– Maskinerna är även utrustade för kameror, det går att välja antingen en frontmonterad eller bakmonterad kamera utifrån vilket behov man har för maskinen. Värt att nämna är även att de nya främre och bakre vindrutorna är i ett enda stycke vilket förutom ökad sikt ger 60 procent bättre täckning för vindrutetorkarna, berättar Magnus Eklöv.

Sätesmonterade reglage förbättrar ergonomin för föraren. En multifunktionsjoystick styr färdriktning och hastighet, differentialspärr, proportionellt flöde liksom maskinens konstanta hydraulflöde.

– Föraren kan styra alla funktioner utan att ta bort handen från joysticken vilket ökar driftsäkerheten, tillägger Magnus.

Hytten kommer med flera valmöjligheter när det gäller förarstolar, till exempel Caterpillars premiumstol som är både uppvärmd och ventilerad.

En viktig del i den nya hytten är den helt nya färgskärmen som visar maskinens driftinformation i realtid. Monitorn gör det dessutom möjligt för föraren att konfigurera responsen i den hydrostatiska transmissionen, den automatiska tomgångsavstängningen av motorn och det nya drivlineläge som gör det lättare för föraren att kontrollera mark- och motorhastighet, vilket är idealiskt när man arbetar med hydrauliska redskap.

För första gången på marknaden i den här storleksklassen lanserar Caterpillar programmerbara ”kick-outs”. Roterande sensorer med hög känslighet som är monterade på lastarmarna leder till att föraren bättre skyddas från oönskade stötar och vibrationer på grund av att skopan slår mot marken eller att man når tippstopp på maximal höjd. En korrekt användning av kick-outs kan dessutom spara upp till 20 procent av livslängden för skopans kantskär. Inställningarna av kick-out-lägen görs enkelt med en knapptryckning inifrån hytten.

Hjullastarna är även utrustade med mjuk inbromsning i cylindrarnas ändlägen vid lyftning och sänkning av lastararmarna.

Den nya Cat C2.8-motorn uppfyller emissionskraven för EU Stage V och levererar samma effekt på 55,7 kW (74 hk) som den tidigare motorn på Cat 906M och Cat 908M.

– En viktig skillnad är att motorn ger 13 procent mer vridmoment, vilket resulterar i bättre prestanda och ökad dragkraft, berättar Magnus Eklöv.

Den nya växellådan ger maskinerna en ökad körhastighet, upp till 40 km/h. Bränsletankens kapacitet har ökats 30 procent för Cat 906 och 12 procent för 908 vilket ger längre drifts- och produktionstid mellan tankningarna.

Vid arbete i dammiga miljöer hjälper den nya reversibla fläkten att hålla kylaren ren för en effektiv temperaturkontroll. Genom en knapp i hytten kan systemet stängas av, ställas in för att fungera i automatiskt läge eller tillfälligt aktiveras av föraren. I det automatiska läget byter fläkten riktning i 10 sekunder var 10:e minut. Frekvensen kan enkelt ändras av föraren via maskindisplayen i hytten.

De nya hjullastarnas hydraulik har uppgraderats med ökat arbetstryck och en ny tryckkompenserad ventil som skapar ett jämnt och konstant hydraulflöde. Det medför att det är mycket enklare än tidigare att jobba följsamt och sömlöst med parallella rörelser som till exempel lyftning och tiltning samtidigt som man använder hydraulredskap.

Förbättringar har också skett i frontlastarens ram med till exempel bättre placerade anslutningar för hydraulik och redskapsfäste.

Nytt för Cat 908 och storleksklassen är att höglyftsalternativ finns tillgängligt. Det är ett attraktivt tillval för användare som arbetar inom jordbruk, industri eller med avfallshantering.

Den höga lyftkonfigurationen tillsammans med solida däck gör den nya 908-lastaren idealisk inte minst för industri- och avfallsapplikationer.

Maskinerna erbjuds med ett stort antal belysningsalternativ runtom maskinen. Nytt är även LED-belysning som arbets- och serviceljus under huven vilket förenklar service om det omgivande ljuset är svagt.

Maskinerna finns för leverans i Sverige senast fjärde kvartalet 2022.

 

 

 

Källa: Zeppelin CAT

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar