Produktnyheter

Rototilt RC9 – en ny tiltrotator för grävmaskiner upp till 43 ton

Stora grävmaskiner mellan 32-43 ton kan utrustas med Rototilts senaste tiltrotator RC9 Foto: Rototilt

På Svenska Maskinmässan 2022 visar Rototilt upp sin senaste tiltrotatorinnovation för första gången – RC9, en rejäl tiltrotator för grävmaskiner upp till 43 ton. ”Med RC9 vill vi ta kundfördelarna med tiltrotatorn till ännu fler användare och stora maskiner”, säger Per Väppling, försäljnings- och marknadschef på Rototilt.

Tiltrotatortillverkaren Rototilt är baserad i Vindeln, Sverige och är etablerade med egna bolag i totalt 7 länder. I samband med Svenska Maskinmässan 2022 visar de för första gången i Sverige den senaste i raden av tekniska utvecklingar, tiltrotatorn RC9 för grävmaskiner mellan 32-43 ton. Det låter användare med stora maskiner växla mellan schaktning och jobb som kräver mer precision, och minskar antalet maskiner och maskintrailing som krävs för ett uppdrag.

”Vi vill utveckla grävmaskinsförarens vardag, och med RC9 vill vi ta kundfördelarna med tiltrotatorn till ännu fler användare och ännu större grävmaskiner. Vårt produktutvecklingsteam har lyckats ta det ännu längre än så, med nya funktioner som ytterligare kommer förbättra slutanvändarens körbarhet och flexibilitet”, berättar marknads- och försäljningschef Per Väppling.

Den nya tiltrotatorn är Rototilts mest kraftfulla hittills, anpassad för grävmaskiner med brytkrafter upp till 280 kN. Ny tryckkompenserad hydraulik innebär att tiltrotatorns funktioner kan arbeta oberoende av varandra. Det låter användaren tilta och rotera samtidigt oberoende av varandra. Innan denna lösning har varit på plats och testad har en lansering inte varit aktuell enligt produktchef Sven-Roger Ekström.

”De större grävmaskinerna jobbar med ännu tyngre uppdrag, därför har det varit viktigt för oss att lägga mycket tid på säkerhet, precision och kontroll. Målet har varit att uppnå en optimal samkörning av tiltfunktion och rotation för en förbättrad och mjukare körupplevelse med full kontroll för maskinföraren. Vi har velat utveckla denna lösning till fullo och utan kompromisser innan lansering”, berättar Ekström.

Enligt Väppling är RC9 inte den enda nyheten under det kommande året, och fokus även i kommande lanseringar ligger på ökad kontroll.

”RC9 markerar starten på ett spännande år för oss, för våra partners och inte minst för slutanvändarna. Det markerar också starten på en ny produktserie som sätter kontrollen i händerna på maskinföraren där RC9 är först ut. Det känns extra roligt att träffas igen på mässor och event där besökare kommer få se RC9 för första gången. I samband med Bauma i höst finns fler nyheter att vänta”, avslutar Väppling.

 

 

Källa: Rototilt