Med hjälp av Scania kör nu DB Schenker helt fossilfritt på Gotland

Med hjälp av Scania kör nu DB Schenker helt fossilfritt på Gotland

Region Gotland gör en stor satsning på hållbarhet och har som mål att vara fossilfritt 2040, fem år innan Sveriges nationella mål. Ett steg på vägen är att Schenker Åkeri har tagit över all distribution på ön, och gjort den fossilfri med elfordon från Scania.

De fyra helelektriska distributionsbilarna Scania P25, samt två elhybrider Scania PHEV, är en del av DB Schenkers omställning till fossilfritt på Gotland. Öns ambition är att bli världens främsta ö-region inom hållbarhet. Det som DB Schenker gör är väldigt speciellt, då de ser till att en hel region får fossilfri distribution i ett svep.

– Vi kör redan med elfordon på flera platser i Sverige och har testat hur de fungerar. Nu tar vi nästa steg och satsar på elektrifierad distribution i en hel region – för att verkligen göra skillnad. Dessutom bygger vi upp värdefull kunskap om eldrift både i stadsmiljö, med många stopp, och på landsbygd med sträckor över 30 mil, säger Viktor Strömblad, Head of Land på DB Schenker.

– Det känns riktigt bra att etablera en fossilfri och nästan utsläppsfri distribution på Gotland. Det unika med den här stora satsningen är att vi gör det på ett helt distributionsområde i full produktion säger Jonas Jävert, Head of Innovation & Purchasing, Schenker Åkeri.

Scania har många geografiskt spridda kunder som testar batterielektriska lastbilar inom olika applikationer. Just Gotlands storlek underlättar elektrifiering av transporter.

– Det DB Schenker gör på Gotland med en fossilfri systemlösning i en unik miljö lär oss mycket om de utmaningar och möjligheter som uppstår när ett helt distributionscenter elektrifieras. Att ta detta helhetsgrepp är ett viktigt steg för att skala upp elektrifiering. Framåt ser vi också samma potential för DB Schenkers internationella lastbilsflotta, säger Evalena Falck, Scania Sales Director, Strategic Account Management.

DB Schenkers fordonsflotta elektrifieras i snabb takt, och det globala målet är att alla transporter; sjö, flyg och land, ska vara klimatneutrala 2040, men företaget arbetar hårt för att det ska gå mycket snabbare än så. Just att ligga steget före och driva på en omställning till fossilfritt finns i både Scanias och DB Schenkers vision.

 

 

Källa: Scania

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar