RENAULT 5 DIAMANT – NY ”SHOW CAR” FÖR ATT FIRA 50-ÅRINGEN

RENAULT 5 DIAMANT – NY ”SHOW CAR” FÖR ATT FIRA 50-ÅRINGEN

Renault och den franska designern Pierre Gonalons har skapat en ”show car” av Renault 5 för att fira den ikoniska bilmodellen som fyller 50 i år. Renault 5 är en sann symbol för popkulturen och mer än 5 miljoner exemplar såldes mellan 1972 och 1984.

För att fira modellens 50-års jubileum gick Renault ihop med en framstående designer, som är en av de främsta inom fransk konst och hantverk, Pierre Gonalons. Tillsammans har man skapat en elbil som fångar designerns vision om framtidens bil och kombinerar bil- och inredningsdetaljer.

Jag är hedrad över Renaults inbjudan att återuppfinna den mytomspunna Renault 5 till dess 50-årsjubileum. Företaget gav mig fria händer att designa min drömbil”, säger Pierre Gonalons.

Som jag ser det förkroppsligar Renault 5 en poppig, optimistisk och kategoriskt modern livsstil. Det jag ville göra med Renault 5 Diamant var att hylla dess revolutionerande design och samtidigt överföra formerna och färgerna i mitt universum till bilvärlden.”

Med Renault 5 Diamant har man behållit det omedelbart igenkännliga utseendet och den omisskännliga formen av den ursprungliga ”superbilen” som först rullade av Renaults produktionslinjer 1972. Men mycket har förändrats bakom den välbekanta siluetten. Den första moderna touchen finns under motorhuven: en 100 % el-motor. Visuellt innehåller designen förstklassiga detaljer som uppmanar till en närmare titt.

Exteriört ser man att karossen har strömlinjeformats så att Renault 5:s distinkta linjer sticker ut. Strålkastarna fram och bak har ädelstensliknande ytor, medan de breda hjulen, arv från Alpine, är mjukare och har en sol i mitten, en symbol som Pierre Gonalons värnar om. Färgen är en kombination av tre lager färg: gyllene pigment på en rosa bas, täckt med frostat lack som ger en mängd olika effekter, allt från gyllene streck i solskenet till blåare toner i mörkret.

Interiören är minimalistisk. Genom att utnyttja expertisen från Renault Design och hantverkarna som är involverade i detta projekt, förenklade Pierre Gonalons bilen med endast en handfull mycket specifika föremål. Dörrhandtagen, vindrutorna och växelspaken har distinkta inslag som mässing förgylld med blekt guld, rostfria material och slitstarka material. Ratten är i marmor i en unik användarvänlig form. Till och med bilens nyckel genomgick en specialbehandling. Renaults expertis har sett till att bilen är funktionell och helt realistisk.

Renault 5 Diamant har gott om teknik och är helelektrisk. För att låsa upp bilen har den utrustats med fingeravtrycksläsare för att låsa upp dörrarna och som alla elektriska fordon har den en treläges sekventiell växelspak. De tre runda digitala urtavlor, som hyllar klocktillverkningen, uppger: hastighet, batteriladdning och tid. Navigeringen och infotainmentet kan bekvämt tillhandahållas av förarens smartphone, som får plats i mitten av instrumentbrädan.

Renault 5 Diamant ser bra ut in i de minsta detaljerna. Den är gjord av exklusiva material som levereras av hantverkare som har fått beröm för sin oöverträffade expertis och utmärkta handarbete. Utställningsbilen är fullspäckad med erfarenheten från ”Design et Solution”, ett företag som specialiserat sig på att tillverka extraordinära fordon och som fick i uppdrag att utveckla, montera och färdigställa bilen.

Renault 5 Diamant kommer att läggas ut på auktion några veckor. Intäkterna från försäljningen kommer att doneras till Give Me 5, ett CSR-projekt för att nå ut till unga generationer genom sport och musik.

 

Källa och foto: RN Nordic AB

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar