Artiklar

Volvo lastvagnar levererar ny vallatrailer till svenska skidskyttelandslaget

Foto Anna Hållams

Samarbetet mellan Volvo Lastvagnar och Svenska Skidskytteförbundet har pågått ända sedan 2010. Det resulterade i den allra första vallatrailern i skidskyttevärlden. Det är en Volvo FH som dragit trailern ända sedan början. Volvo Lastvagnar kommer under hösten att byta ut den nuvarande dragbilen genom att leverera en ny Volvo FH med I-Save 4×2 till Svenska Skidskytteförbundet. Tillsammans ska Volvo FH och den nya vallatrailern säkra turnén i världscupen och VM.

Satsningen på den nya vallatrailern är sponsrad och genomförd tillsammans med SpecialKarosser AB (SKAB), Volvofinans Bank, Volvia och Volvos återförsäljare Wist Last & Buss. För vallateamet innebär det ännu bättre förutsättningar att fokusera på sitt arbete med all utrustning lättillgänglig för att kunna välja optimala skidor, analysera vilka produkter som behövds för att valla på allra bästa sätt och göra leverera de bästa skidorna till skidskyttelandslaget.

Foto Anna Hållams

I den nya trailern uppgår arbetsytan numera till 80 kvadratmeter, jämfört med den gamla ytan på ca 30 kvadratmeter. Den nya vallatrailern har hela fem luftbehandlingsaggregat installerade, vilka återvinner ca 90% av värmeenergin som sugs ut ur trailern. Luften renas via filter och släpps sedan ut i naturen. Det totala luftflödet är ca 800 liter/sekund och på en yta av 80 kvm kan det jämföras med vad man använder i operationssalar på sjukhus. Utöver detta finns effektvakter som optimerar och anpassar strömbehovet i trailern vilket leder till att man alltid använder bara den absolut nödvändigaste eldriften för vallaarbetet. Hela konceptet är skräddarsytt för att ge vallarna de bästa förutsättningarna att ta fram optimala skidor till de svenska skidskyttarna.

Kent Norell, chef för skidskyttelandslagets vallateam och även förare av ekipaget, berättar att han är mycket nöjd med att köra Volvo FH med I-Save och ser fram emot att få den nya dragbilen under hösten.

Fakta om skidskyttelandslagets Volvo FH:

  • FH 4×2 dragbil
  • Motor 500 hk med I-Save
  • Integrerad hörnkamera för sikt i döda-vinkeln
  • LED-strålkastare med Adaptivt hel- och halvljus
  • Aktivt Säkerhetspaket
  • Siktpaket

 

 

 

Källa: Volvo Lastvagnar

logo
Åsa Arvidsson