Underhållssatsningen på vägarna måste öka ytterligare för att undvika förfall av vägnätet

Underhållssatsningen på vägarna måste öka ytterligare för att undvika förfall av vägnätet

Transportföretagen välkomnar den extra miljarden till vägunderhåll som infrastrukturminister Andreas Carlson och landsbygdsminister Peter Kullgren har presenterat.

– Behovet är stort, och det finns många hål att fylla i. Inte bara bildligt talat, utan faktiskt även bokstavligt talat. Skicket på våra vägar försämras år efter år, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen, i en kommentar och tillägger.

– Men satsningen måste bli permanent. Vi efterfrågar en långsiktig och finansierad underhållsplan. Medlen till vägunderhåll måste öka, det är klokt att vårda det vi redan har.

– Enligt vår studie av vägarnas skick krävs det två miljarder extra per år för att stoppa fortsatt förfall. Detta är alltså bara en bit på vägen

Med sajten www.varavagar.se kan man se svart på vitt tillståndet på de statliga vägarna runt om i landet och hur skicket kan förändras med avseende på hur mycket pengar som går till vägunderhåll.

Transportföretagen välkomnar också satsningen på laddinfrastruktur.

– För den tunga trafikens del måste det kompletteras med ett förstärkt investeringsstöd till tunga lastbilar liknande det i Tyskland. En eldriven lastbil är 3-4 gånger dyrare än en motsvarande med förbränningsmotor. Men vill vi skynda på elektrifieringen av lastbilstransporterna behövs detta. Positivt också med fokus på hamnarnas roll, säger Tina Thorsell.

 

 

Källa: Transportföretagen

Läs också

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar