Linnéa vill inspirera fler kvinnor att bli maskinförare

Linnéa vill inspirera fler kvinnor att bli maskinförare

När den globala koncernen Byggfakta bygger nytt huvudkontor i Ljusdal är den lokala insatsen stark. Både totalentreprenör och underleverantörer hämtats från Hälsingland. ”Det är jätteintressant att få vara med på ett sådant här stort projekt”, säger Linnéa Stridh som kör grävmaskin och hjullastare för markentreprenören Hälsinge Markentreprenad.

Bygginformationsföretaget Byggfakta bygger nytt huvudkontor i Ljusdal. Projektet är Ljusdals största pågående husbygge och involverar den lokala byggsektorn, där både arkitekt, totalentreprenör och underleverantörer hämtats från Hälsingland.

I maj i år togs det första spadtaget, och under våren och sommaren har projektering och pålning utförts. 154 betongpålar har knackats ner mellan sex och tolv meter i backen på den gamla sågverkstomten utmed järnvägen. Under hösten har fokus legat på gjutning, montering av bjälklag och ytterväggar.

Den lokala entreprenören Sidskogen Bygg har upphandlats som totalentreprenör för kontorsbygget. En av utmaningarna i projektet har varit att samordna entreprenörer och säkerställa byggmaterial.

– Det gäller att vara ute i tid för att få tag i material. Men vi har handlat mycket av lokala leverantörer, och anlitat lokala underentreprenörer, och på så sätt kunnat säkerställa att vi hållit tidplan, säger Sidskogens Stefan Andersson, projekt- och kalkylansvarig.

En av de lokala entreprenörerna som deltar i bygget är Hälsinge Markentreprenad, ett företag med säte i Ljusdal som utför alla arbeten inom mark och anläggning. I kontraktet för Byggfaktas kontor ingår alla markarbeten, vatten, avlopp och dagvattenledningar i mark, grundläggning under betongkonstruktioner samt yttre miljö, såsom parkeringsytor, grönytor, plattläggningar.

Bakom ratten på en av företagets maskiner sitter 20-åriga Linnéa Stridh som utbildat sig till anläggningsförare på Jämtlands gymnasium i Bräcke. I somras flyttade hon till Färila och började jobba på Hälsinge Markentreprenad.

– Det här är mitt första fasta jobb, Det är intressant att få vara med på ett sådant här stort projektet där det bjuds på många nya moment och utmaningar, säger Linnéa som kör hjullastare och grävmaskin på bygget.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är variationen i jobbet som gör det så kul, och att det är en sådan bred bransch. Ibland kör jag grävmaskin, på ett annat bygge är det hjullastare och vissa dagar får man gå som anläggare och vara aktiv ute. Det är också ett väldigt kreativt jobb där man skapar och det tycker jag om. Det finns nog inget yrke jag hellre skulle kunna tänka mig att jobba med än det här.

Vilka egenskaper är viktiga för att bli en bra maskinförare? 

– Jag skulle vilja säga att det gäller att vara en bra problemlösare, duktig på att samarbeta och ha en tydlig dialog med anläggaren. Maskinföraren måste ha ett väldigt bra samspel med resten av laget och hela tiden ligga steget före i planeringen.

Har du någon favoritmaskin?

– Min favoritmaskin på företaget är en Volvo Hjullastare L70F. Den har jag kört nu under en längre period och den känns lite som ”hemma”. Den är väldigt smidig att utföra justeringsjobb med, vilket jag tycker är bland de roligare jobben. Det är mysigt att få ha sin egen lilla hytt där man får hålla rent och pyssla.  Men egentligen tycker jag det är lika roligt att köra grävmaskin som hjullastare. Jag har fler timmar i en hjullastare vilket gör att jag känner mig säkrare på en sådan maskin, men samtidigt är det kul med utmaningar och mitt mål just nu är att bli säkrare i grävmaskinen och känna mig lika hemma i den som i hjullastaren.

En utmaning ute på många byggarbetsplatser är att effektivisera arbetet och att ”flytta så lite som möjligt”.

– Personligen tycker jag, som ny, att det här är en utmaning. I början är det svårt att ha ett smart upplägg och att tänka de olika stegen i ett moment i rätt ordning, så man slipper göra något två gånger. Men med kollegor som är positiva och pedagogiska så lär man sig snabbt.

Enligt Linnéa Stridh blir det mer och mer populärt bland tjejer att köra anläggningsmaskin. I hennes klass var tre av eleverna tjejer. Hälsinge markentreprenad har två kvinnor anställda, men det är bara Linnéa som arbetar ute på fältet i produktion.

– Vi har en otroligt bra gemenskap på företaget och jag har välkomnats bra av branschen i det stora hela. De flesta ställer sig väldigt positiva till att det kommer in fler tjejer på maskinsidan och i yrket, och jag upplever även att många jag pratar med vill att det ska bli en mer jämställd miljö.

Linnéa vill gärna inspirera fler kvinnor och unga tjejer att söka sig till branschen. Linnea driver bland annat ett konto på Instagram där hon delar med sig från sitt arbete i form av korta filmer och storys.

– Jag tycker det är väldigt kul då jag fått mycket uppskattning från mina följare. Roligast är när yngre tjejer hör av sig och ställer frågor om yrket, maskiner osv. Jag hoppas på att kunna göra fler tjejer nyfikna på jobbet och känna sig inspirerade att prova, för vi behöver bli fler.

Ett annat hälsingeföretag som är på plats är Sjölins Smide, som levererat stålstommen. De har gjutit fast 62 roströda stålpelare som sticker upp från grunden.

– Pelarna har tillverkats i vår anläggning i Hudiksvall, berättar Daniel Hedin, som med millimeterprecision justerar höjden på pelarna.

I slutet av oktober 2022 började Sidskogen att montera ytterväggar. Totalt ska 154 utfackningsväggar, tillverkade av Modulbyggen, pusslas ihop. I samband med att bjälklaget och väggarna kommit på plats framhävs byggnadens form, volym och planlösning tydligare.

Byggfaktas bygge utgör startskottet för utvecklingen av hela Östernäs i Ljusdal, ett centralt område mellan järnvägen och Kyrksjön. Projektet har en byggkostnad på 55 miljoner kronor. Satsningen är en av de största nybyggnadsprojekten och kontorsbyggena i Ljusdal på många år. Även för Sidskogen, som firar 20-årsjubileum, är det här ett rekordbygge.

– Det här är det ekonomiskt största projekt vi gjort. Det känns jätteroligt att få vara med och bygga Byggfaktas kontor, som dessutom är startskottet för hela Östernäs. Det är inte ofta det byggs nya kontorsbyggnader här. Att dessutom få bygga åt ett lokalt och börsnoterat bolag är en stor ära, menar Stefan Andersson.

Byggfaktas kontor, som har ritats av arkitekt Joakim Östberg i Järvsö, består av fem sammanbyggda huskroppar och byggs i två plan om totalt 2500 kvadratmeter. Kontoret får ett atrium med glastak, en fasad som i huvudsak består av träpanel och på taket läggs en mörk falsad plåt.  När kontoret står klart i slutet av 2023 kommer det att bli en arbetsplats för cirka 170 anställda.

Lokala entreprenörer:Totalentreprenör: Sidskogen Bygg AB, Ljusdal

Arkitekt: Östberg Arkitektur AB, Järvsö
Markentreprenör: Hälsinge Markentreprenad, Ljusdal
El: Sörens El, Hudiksvall
Rör: Blomquist Rör, Bollnäs
Vent: Thures plåt, Ljusdal
Stålstomme: Sjölins smide, Hudiksvall

Takstolar: Byggsystem, Ljusdal

Text: Susanne Bengtsson. Foto: Emelie Gindin

ANNONS ▼

Aktuellt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
Fler artiklar