Nyhet

Mässan Skog och Traktor 2023

Foto: Håkan Linder

Natten mot den 9 januari 2005 blev dramatisk. Den värsta stormen i Sverige på flera decennier drog in med orkanstyrkor över Götaland och fällde under några timmar omkring 75 miljoner kubikmeter skog.
Ordet katastrof ligger närmast till hands, men i en katastrof finns ofta ett frö till något nytt. Den tiden är här nu. På Skog och Traktor i Emmaboda den 5-6 maj.

Hon fick namnet Gudrun, den storm som svepte in redan under eftermiddagen och vars följdverkningar sedan plågade stora delar av södra Sverige med skadande människor, förstörd egendom och strömavbrott under flera veckor. Skogligt sett innebar det ett dråpslag när motsvarande tre årsavverkningar försvann på mindre än ett dygn. Fantastiska insatser av entreprenörer och enskilda skogsägare gjorde att mycket virkesvärde ändå gick att rädda. Men det stannade inte där.

Snart var miljontals nya gran- och tallplantor i jorden, viket gör att det på de här arealerna idag fullkomligen sprutar upp ny skog. Skog där gallringsbehovet från och med nu och på flera års sikt är enormt.
Trycket från markägarna för att sätta in rätt insatser i sina skogar kommer att vara stort i flera år framöver.

I hjärtat av detta område arrangerar Albinsson & Sjöberg eventet Skog och Traktor. Mässan är på inga sätt ny, de har genomfört det här eventet sedan 2010. Men aldrig har tajmingen varit bättre än nu menar arrangörerna. Det här är det bästa tillfället på mycket länge när det gäller att para ihop markägare, entreprenörer, finansiärer och myndigheter som alla har ett skyndsamt och samhällsviktigt uppdrag.

Skog & Traktor är dock mer än bara ekonomi och tillväxt i skogen. Den gröna sektorn har bäring brett utifrån näringstänkadet i och med ett ständigt växande intresset för friluftsliv, jakt och rekreation.
På Skog och Traktor finns hela bredden av den här potentialen hos både större och mindre markägare och entreprenörer representerad. Och som en liten extra krydda; företrädare från hur det såg ut i skogen för inte allt för längesen kommer att visa upp livs levande exemplar av fordon från förr.

Givetvis återkommer Trailer Wood Trophy, den prestigefyllda tävlingen där Sveriges finaste lastbil med bäring på skogsnäringen ska utses.

Var: Emmaboda Flygbana
När: 5-6 maj

 

 

Källa: Albinsson & Sjöberg

 

logo
Åsa Arvidsson