Nyhet

Fyra starka tävlanden i Gdansk

Sveriges representanter i EuroSkills. Från vänster: Daniel Åhman (personbilsteknik), Emil Didriksson (lastbilsteknik), Isac Knutsson (maskinteknik), Tobias Lissborg (bilskadeteknik).

Totalt beräknas 600 tävla i Yrkes-EM (EuroSkills) i Gdansk den 5–9 september. Emil Didriksson från Linköping är en av de fyra som kommer representera Sverige.

Emil Didriksson jobbar till vardags på Tage Rejmes Lastvagnar i Linköping. Han ser fram emot att representera Sverige under tävlingarna i Gdansk.

– Först och främst ska det bli en väldigt frän upplevelse att få representera Sverige i Yrkes-EM. Sen har jag en tränare som heter Magnus Samuelsson som har drillat mig stenhårt inför tävlingarna. Det känns som att jag kommer väl förberedd och mitt mål är givetvis att nå förstaplatsen. Vi är 10 som tävlar och det är 9 personer som ska vara efter mig i resultatlistan, säger Emil Didriksson inför avresan.

– Det ska bli spännande att följa Emil under EuroSkills. Hans omfattande engagemang och kunskap inom yrket utmärker honom som en god ambassadör för att få fler unga att bli intresserade av motorbranschen, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Det råder stor brist på personal inom motorbranschens yrken. Enligt Transportföretagens rekryteringsundersökning ”Tempen på motorbranschen 2023” behöver branschen anställa 6 900 personer under de kommande tre åren. Samtidigt har 80 procent av företagen svårt att rekrytera.

– Motorbranschen är en framtidsbransch där det finns stora jobbmöjligheter. Vi är glada över att kunna välkomna många ungdomar till branschen. Den stora efterfrågan på arbetskraft innebär att så gott som alla som fullföljer och avslutar sina studier inom gymnasieskolans fordonstekniska utbildningar får jobb. I detta perspektiv är samtliga tävlande vinnare på arbetsmarknaden, säger Caj Luoma i en avslutande kommentar.

Sveriges representanter inom motorbranschens yrkestävlingar:

Tobias Lissborg                                 Bilskadeteknik

Emil Didriksson                                Lastbilsteknik

Jordbruks- & maskinmekaniker    Isac Knutsson

Personbilstekniker                            Daniel Åhman

Källa och foto: Transportföretagen