Nyhet

Subaru STI krossar 21 år gammalt varvrekord [Film]

Ett långlivat rekord på Isle of Man TT circuit har blivit slaget med marginal av en standardspecificerad Subaru STI Racing. Den brittiska rallymästaren Mark Higgins klarade av de 60,83 krävande kilometrarna på 19 minuter och 56,7 sekunder. Higgins rekordtid är mer än två minuter snabbare än den förra rekordnoteringen för standardbilar. Det raderade rekordet sattes 6 juni 1990 av Tony Pond i en Rover 827 Vitesse.
Mark Higgins hade bara ett försök på sig och fick inget tillfälle att köra några testvarv. Snittfarten klockades till 181,86 km/h. Bilen var en standard Subaru STI Racing som kompletterats med bur, 6-punktsbälten och brandsläckarsystem.

– Detta var mitt livs häftigaste upplevelse, samtidigt som det nog är det mest skrämmande jag någonsin gjort. Efter den svåra ”Bray Hill” kändes det bättre och jag vande mig snabbt vid bilens balans. Mot slutet kändes det fantastiskt och att sätta en så pass bra tid på första försöket säger en hel del om hur bra Subaru har lyckats med nya STI, säger Mark Higgins.
Det absolut snabbaste varvet någonsin på Isle of Man TT Circuit är 17 minuter och 12,3 sekunder. Rekordet sattes 2009 av John McGuinness på en Honda CBR1000RR Fireblade motorcykel.
Subaru STI Racing har även det officiella varvrekordet för 4-dörrars sedaner på Nürburgrings nordslinga. Tiden – 7.55.00 – sattes av Tommi Mäkinen i april 2010.