Nyhet

Europas skickligaste Subaru-tekniker

Nordens skickligaste Subaru-mekaniker, Heiki Riivik jobbar hos Subaru-återförsäljaren Mariine Auto i Tallinn, Estland.


Vinnaren i SUBARU Nordic Technical Competition 2011 gjorde bra ifrån sig under Europa-finalen i Bryssel. Heiki Riivik från Estland fick full poäng i två av tävlingens fyra moment och var bara sekunder från att ta hem segern. Heiki fick nöja sig med en andraplats efter Clif Totri från Israel. Dessa två kommer att få representera Europa vid Världsfinalen i Japan, som hålls i november. Till vardags jobbar Heiki hos Subaru-återförsäljaren Mariine Auto i Tallinn.
Det var ett välmeriterat startfält som drabbade samman 8 juni på Subarus Europa-kontor i Bryssel. De sju finalisterna hade kvalificerat sig genom deltävlingar som anordnats av Subarus generalagenter runt om i Europa.
– Möjligheten att få vara med i den här typen tävlingar sporrar våra tekniker att bli bättre och är ett viktigt led i vår kvalitetssäkring. Dagens bilar kräver specialkompetens som bara en utbildad och auktoriserad märkesmekaniker kan besitta. Att tävlingarna är så jämna visar att vi har en genomgående hög kunskapsnivå i teknikerleden, säger Rolf Björkman, servicemarknadsdirektör på SUBARU Nordic AB.
Startfältet bestod av: Bariş Demirci från Turkiet, Heiki Riivik från Estland, Petr Šràmek från Tjeckien, Quentin Chavally från Frankrike, Noventa Mariano från Italien, Clif Totri från Israel och Wesley Stremme från Nederländerna. Vid finalen gällde det att göra precisionsmätningar, utläsa och analysera motordata från bilarnas styrboxar samt lokalisera och åtgärda riggade fel.
– Subaru Technical Competition känns lika mycket som en examen för mig och det är kul att se hur skickliga våra mekaniker är över lag. Så här djupa specialkunskaper kan man inte hitta hos allbilsverkstäderna, säger Martin Sävås, utbildningsansvarig på SUBARU Nordic AB.
Det var mycket nära att Heiki Riivik tog hem titeln. Domarna fick ta fram stoppuret för att kunna avgöra. Det sista momentet var felsökning på tid och Clif Totri från Israel var ett par sekunder snabbare än Heiki, vilket avgjorde delfinalen.
– Jag är både nöjd och glad, men det känns naturligtvis lite trist att snubbla på mållinjen när vi hade lika många poäng, sammanfattar Heiki Riivik – en av Europas skickligaste Subaru-tekniker.
Nu väntar ännu tuffare konkurrens för de två européerna. I november står Väldens skickligaste Subaru-tekniker redo att mäta sina färdigheter vid den stora finalen, som hålls på Subaru Academy i Tokyo.