Nu svärmar granbarkborren i stora delar av landet visar Skogsstyrelsens övervakning. Den viktigaste åtgärden för att inte få nya omfattande skador av insekten är att ta hand om de granar som blåst ned eller skadats av snön i vinter eftersom borren gärna förökar sig där.
Stora fångster i Skogsstyrelsens övervakningsfällor visar att granbarkborrens huvudsvärmning nu är i gång i stora delar av Sverige. Flest granbarkborrar har fångats in i de sydöstra länen, där också skadorna varit som störst de senaste åren. Toppnoteringen var i södra Dalarnas län där över 6 000 granbarkborrar fångats in senaste veckan. Även Örebro, Kalmar och Östergötlands län sticker ut med över 4000 granbarkborrar i fällorna.
Risk för bakslag
De svärmande borrarna är nu på jakt efter lämpliga granar att angripa och föröka sig i.
Sedan den kraftiga ökningen av skador efter sommaren 2018 har granbarkborren dödat skog för över 15 miljarder kronor. Under 2023 minskade angreppen men fortfarande är det väldigt höga populationer av insekten i södra och mellersta Sverige. Om det blir en torr och varm sommar finns därför risk för ett rejält bakslag.
– Vi är oroade över att alla granar som knäckts och som ligger efter vinterns oväder blir ett hot mot den positiva trenden. Därför är det nu mycket viktigt att ta hand om nedblåsta eller skadade granar eftersom de drar till sig borrarna som sedan kan sprida sig och döda stående träd, säger Kerstin Ström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen som arbetat med granbarkborrefrågor i många år.
Många vindfällen redan angripna
Nedblåsta eller skadade granar är mest utsatta för granbarkborrarna eftersom de inte kan försvara sig på samma sätt som en frisk gran. Och redan nu syns små högar av borrmjöl på många liggande stammar, vilket är ett tydligt tecken på att granarna blivit angripna (se bild nedan).
– Även om man bara har några få skadade granar som ligger i skogen är det viktigt att man tar hand om dem genom att få bort barken eller forsla bort dem ur skogen. Annars finns stor risk att även stående granar i närheten dödas, säger Kerstin Ström.
Äldre vindfällen som legat i skogen längre än ett år, och har tappat alla barr, är inte längre attraktiva för granbarkborren. De kan därför med fördel lämnas kvar i skogen och göra nytta för den biologiska mångfalden.
Extra utsatta granar
Förutom nyligen nedblåsta granar drar sig granbarkborrarna även till stående granar som är svaga av olika anledningar.
– Granar som står på torr mark, eller i soliga hyggeskanter där man tidigare avverkat dödade granar, är extra utsatta för granbarkborren. De här träden behöver skogsägarna kontrollera särskilt noga när de letar efter nya angrepp under sommaren, säger Kerstin Ström.
Tecken på angrepp
Rödbrunt borrmjöl i små högar på stammen på nedblåsta granar
Rödbrunt borrmjöl på marken runt stående granars stam och i barkfickor på stammen
Små ingångshål i barken (kan vara svåra att se)
Gröna barr runt stammen som granen tappat (syns lite längre in på säsongen)
Så mycket skog har dödats
Sedan den torra sommaren 2018 har 34 miljoner kubikmeter gran dödats av granbarkborren i södra och mellersta delarna av Sverige. Det motsvarar ett värde på cirka 15,3 miljarder svenska kronor. Störst var skadorna 2021, då 8,1 miljoner kubikmeter dödades. 2023 hade de totala skadorna minskat till 2,2 miljoner kubikmeter.
Källa: Skogsstyrelsen. Foto: Kerstin Ström