Artiklar

Micke håller vägen ren

Foto: Ulf Lodin.
Vägen är Micke Bergmans arbetsplats året om. (Foto: Ulf Lodin.)

Vägen är Micke Bergmans arbetsplats året om. (Foto: Ulf Lodin.)

Vägolyckor, stressade bilförare och tidiga morgnar. Det är vardagen för vägarbetarna i Jakobsberg. För Micke Bergman var yrkesvalet en självklarhet.

Micke Bergman sitter tillsammans med sina kollegor i Svevias fikarum i Jakobs­berg och laddar upp med en kopp kaffe inför ännu ett snöröjningspass i Stockholms norra utkant.

En av vägarbetarna, som av den breda dialekten att döma kommer från norra Sverige, håller låda medan de andra nöjer sig med att göra enstaka inpass och skratta. När norrlänningen går ut för att kontrollera något på plogbilen konstaterar en av kollegorna med ett leende:
– Han måste vara den sämsta norrlänningen i världen.­­ Håller inte tyst en sekund.

Påfyllning av saltlake.

Påfyllning av saltlake.

Ute faller stora snöflingor. På väg till plogbilen konstaterar­­­ Micke Bergman att arbetskamraterna spelar en viktig roll för trivseln. Han har jobbat på Svevia sedan 1998 och många av kollegorna har varit där längre.
– Det är ovanligt att folk slutar. Vi är ett glatt gäng som har roligt, det är A och O.
Han klättrar upp i plogbilen, vrider om nyckeln och svänger ut på vägen för andra gången i dag. Redan klockan fyra i morse ringdes han in för att vägarna behövde saltas.
– Det är en bra tid. Då hinner man sova halva natten.

Provkörning på gårdsplanen
Yrkesvalet gjordes tidigt. Redan som liten fick han följa med sin pappa, även han anställd hos Svevia, på jobbet. På gårdsplanen fick Micke provköra lastmaskinen och när det var dags att börja jobba som vägarbetare hade han redan lärt sig det mesta.
– Det var bara att sätta sig och köra. Farsan jobbade här fram till för ett halvår sedan då han gick i pension.
Att vara vägarbetare är både roligt och omväxlande. Samtidigt innebär det en risk att ha vägen som arbetsplats. Under de senaste två månaderna har det skett två olyckor i Micke Bergmans område som hade kunnat sluta riktigt illa.
– En långtradare körde bort en vinge på en plogbil och några veckor senare körde en annan lastbil in i en plogbil så att den körde bort 20 meter räcke. Som tur var klarade sig förarna. Den tunga trafiken borde lugna sig för det blir sådana krafter när något går fel. Vi är ju ute för deras skull.

"Har du otur kan du få köra från fyra på eftermiddagen till dagen därpå när gubbarna kommer tillbaka. Två nätter innan jul blev det till att sova i bilen." (Foto: Ulf Lodin.)

”Har du otur kan du få köra från fyra på eftermiddagen till dagen därpå när gubbarna kommer tillbaka.
Två nätter innan jul blev det till att sova i bilen.” (Foto: Ulf Lodin.)

Plogbilsförarna jobbar vanligtvis två och två på motor­vägen. Den ena åker före för att få bort snön från högerkanten och sedan tar nästa plogbil vid, ­några meter bakom, för att slunga ut snön i väggrenen. Problemet­ är otåliga bil- och lastbilsförare som vill köra om.
– Det är det som är farligt. Dels ser de ingenting på grund av snö­röken och dels blir det moddigt i av­ståndet mellan plogbilarna. Men de ska bara fram, fram. Det är det som är lite synd här i Stockholm.

Får se mycket
Plötsligt hörs ljudet av sirener och i backspegeln syns blinkande blåljus. Micke Bergman tar mikrofonen och förvarnar kollegan.
– Sören, kör du in vingen lite. Brandkåren kommer.
Längre fram på motorvägen har en lastbil och en personbil krockat. Räddningsarbetarna har tvingats klippa upp taket för att få ut föraren ur personbilen.
Som vägarbetare får man se mycket.
– Det intressanta är att se hur stressade folk är. Ibland skulle man vilja göra som med datorer och stoppa in en sladd i huvudet på dem för att få se hur de tänker. I trafiken är det många som handlar först och tänker sen.
Men det är inte bara galenskap som vägarbetarna möter. Särskilt perioden kring jul brukar trafikanternas­ goda sidor lockas fram.
– Två jular och en nyår har jag firat i bilen. Det är ganska trevligt att jobba då. Många vevar ner rutan och önskar god jul.
Ett år blev vägarbetarna i Jakobsberg också ­tillägnade­ en ”Dagens ros” i lokaltidningen för att de hållit vägarna fina under nyårshelgen.
– Det var roligt. Så den notisen fick hamna på ­kylskåpet!­

Text: Marie Bergström
Foto: Marie Bergström & Ulf Lodin