Artiklar

Skogsgrävaren – billig och mångsidig

Grävaren tar sig fram med god bärighet på hygget och utför planteringsjobbet.

Grävaren tar sig fram med god bärighet på hygget och utför planteringsjobbet.

Med en 15-tons bandgrävare i skogsbruket kan skogsentreprenören Lennart Andersson göra betydligt fler saker än med en traditionell skogsmaskin. Detta till en lägre investeringskostnad.

Lennart Andersson är en av de skogsentreprenörer i Sverige som satsat på grävmaskin i skogsbruket och vunnit många fördelar. Den tekniska utvecklingen och grävmaskinernas förmåga att fungera som mångsidiga redskapsbärare är det som skapar möjligheterna.

Han driver sitt företag med tre anställda. I maskinparken finns två traditionella skogsmaskiner, en gallringsskördare och en skotare.

Med planteringsaggregat på stickan kan Lennart Andersson plantera 2.000 plantor per dag med grävmaskinen.

Med planteringsaggregat på stickan kan Lennart Andersson plantera 2.000 plantor per dag med grävmaskinen.

Men liksom många andra skogsentreprenörer i Sverige, och även i Finland, har han tagit ett nytt steg. ­Våren 2012 investerade han i en 15 tons kompaktbyggd Hitachi-grävare, en ZX135US-3.

Maskinen har 700 millimeter breda bandplattor ­vilket ger mycket god bärighet på blöta skogsmarker, den kan användas för mängder av olika arbetsuppgifter.

– Min ursprungliga idé var att kunna erbjuda mina kunder skogsdikning. Men grävaren kan göra betydligt mer än så, berättar han.

Sedan maskinen togs i bruk har den inte varit utan sysselsättning en enda dag, eftersom Lennart ­Andersson försett den med utrustning så att den nu ­fungerar som en mångsidig redskapsbärare. Maskinen kan utföra skogsdikning. För detta har maskinen ­dikesskopor och rototilt. Den fungerar vid anläggning av skogsbilvägar. Då är maskinen utrustad med traditionell grävarutrustning. Den används även vid skogsplantering. Då bär maskinen planteringstillbehör från Bracke Forest med planteringsaggregat. Planteringskapaciteten ligger på omkring 2 000 skogsplantor per dag, när allt flyter på bra.

Grävaren utför även gallringsskördning, eller slut­avverkning. Då använder Lennart Andersson och hans gäng ett Logmaxaggregat, som monteras på stickan.

En extra finess med grävaren är dess goda bärighet på blöta marker. Med de breda bandplattorna kan maskinen arbeta där skogsmaskiner har svårt att undvika fastkörning. Ytterligare ett mervärde är att maskinen kan arbeta med vanliga gräv- och anläggningsuppdrag om sysselsättningen i skogen tryter.
– Allt fungerar jättebra och det är enkelt att byta mellan arbetsuppgifterna, säger Lennart Andersson.

Planteringskarusellen laddas med plantor.

Planteringskarusellen laddas med plantor.

– Ett exempel är från i höstas när jag arbetade med plantering och det plötsligt blev minusgrader. Jag behövde inte stå still för det. Jag bytte till dikningsskopan och dikade tills det blev plusgrader igen och de sista plantorna kunde komma i marken! Den här ­maskinen kan rulla året runt, det är perfekt, menar han.

Dessutom är investeringskostnaden lägre än för en skogsmaskin.
– En ny gallringsskördare kostar nästan dubbelt så mycket som en grävare, men kan inte användas till lika många arbetsuppgifter.

FAKTA | LA Skogsmaskiner AB:s grävare

  • Modellnamn: Hitachi ZX135US-3
  • Motor: 4 cyl. Isuzu AJ-4JJ1X turbodiesel med direktinsprutning
  • Effekt: 93 hk/372 Nm
  • Cylindervolym: 2.999 cm3
  • Leverantör: Delvator AB
  • Övrigt: För att hindra bandkrängning i skogsterräng har maskinen bandstöd och förstärkt undervagn med glidskydd. Maskinens frontblad används som bärare av en hemsvetsad skopa, där skogsplantorna förvaras. ZX135US-3 finns i ett modellutförande med bland annat förhöjd undervagn och alternativt utförande på bomfästena. Bådadera är anpassningar med tanke på arbete i skogsbruket.

Text: Mats Thorner
Foto: John Thorner