Nyhet

Fyra av tio vill att bilen ska köra själv

Självkörande bilar kommer att bli vardag på vägarna inom tio år – det tror varannan svensk enligt en undersökning från Mercedes-Benz gjord av undersökningsföretaget YouGov. Den självkörande funktionen skulle framförallt användas vid trötthet och kökörning. Fler män än kvinnor – ungefär hälften – har en positiv inställning till självkörande bilar.

Den tekniska utvecklingen går med stormsteg mot självkörande bilar och svenska folket är beredda. Det visar en undersökning som Mercedes-Benz gjort med hjälp av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Cirka 1000 personer ingick i urvalet.

Varannan svensk (54 %) tror att vi har självkörande bilar på vägarna inom tio år och fyra av tio (40%) är ganska eller mycket positiva till självkörande bilar. Den siffran är högre bland män (varannan) än bland kvinnor (var tredje).

Faktum är att redan idag har nästan var tredje svensk erfarenhet av självkörande funktioner. Drygt var tionde av de tillfrågade har provat parkeringsassistans och lika många har erfarenhet av adaptiv farthållare som automatiskt håller avståndet till fordonet framför. Var tionde har också erfarenhet av autobroms och dödvinkelassistent.

– Resultatet visar att vi steg för steg går mot helt självkörande bilar. Redan idag använder många bilister självkörande funktioner, säger Fredrik Wahrolén, PR- och kommunikationschef på Mercedes-Benz Sverige.

Undersökningen visar att svenskarna skulle använda självkörande funktioner framförallt vid trötthet (26%), kökörning (25%) och på landsväg/motorväg (20%).

Inställningen till självkörande lastbilar är inte lika positiv som till personbilar. Ungefär 30% är ganska eller mycket positiva till detta medan knappt 40% är mycket eller ganska negativa.

www.mercedes-benz.se