Artiklar

Storskalig satsning på kungsgran

Familjeföretaget Gunnars Granar drivs av Gunnar och Bodil Göthner.

Familjen Göthner är en av få svenska skogsägare som satsat på storskaliga odlingar av den kontinentala kungsgranen. Julen som var prydde drygt 50 000 granar hemmen i Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Kroatien, England och Ryssland.

 

Redan i början på 80-talet började Gunnar Göthner att odla kungsgran i en mindre skala.

– Först handlade det om en hektar för att se hur det fungerade. Sch sedan utökade vi successivt i takt med att vi lärde oss hur vi skulle få så hög avkastning som möjligt i de olika bestånden, säger han och tillägger att i dag har han tillsammans med sin fru Bodil cirka 150 hektar med främst kungsgran samt vissa inslag av vanlig gran och pyntegrönt.

Runt den högt belägna gården strax utanför Kristianstad breder större delen av odlingarna ut sig. Men den vackra utsikten är inte bara trevlig, den är även en förutsättning för att granarna ska kunna växa.

– Kungsgranen är mer känslig för frost än vanliga granar. Tack vare att gården ligger så pass högt slipper vi den kalla luften som samlas nere i dalen. Plantorna kräver även en hel del tillsyn för att motverka insektsangrepp och påhälsningar av hjort och rådjur, säger Gunnar Göthner.

 

Tidig plantering

Varje år planterar han mellan 60 000 och 90 000 julgransplantor av sorten Abies Nordmanniana där huvuddelen av arbetet sker med maskin.

Plantorna sätts ut så tidigt som möjligt för att de ska hinna etablera rotsystemen innan det blir för varmt och torrt.

– Vi brukar börja vid påsk och sen är det full fart några veckor framåt, säger Bodil som räknar med att omloppstiden från planta till försäljningsfärdig gran är cirka elva år.

Granarna klipps regelbundet för att de ska bli smala och få önskad form vid försäljningstillfället.

Speciellt viktigt är det att reglera toppen så att granen får en mer harmonisk tillväxt. Vidare tillförs NPK-gödsel en gång om året, vilket ger granarna den mörka färg som kunderna efterfrågar.

När odlingen avverkas blir det mellan en promille och 95 procent försäljningsklara granar.

– Målsättningen är att ligga på ett genomsnitt på cirka 80 procent. Men det finns alltid en osäkerhetsfaktor som gör att utfallet kan variera, säger makarna som främst säljer till detaljister i Sverige och på kontinenten.

 

Större beställningar

Vid försäljning är granarna nätade på pall och det är möjligt att beställa från 50 exemplar och uppåt per omgång. Slutpriset ut till kund brukar vara mellan 400 och 700 kronor inklusive moms och själva får de ungefär 200 kronor exklusive moms.

– Intresset ökar för varje år, det märker vi på antalet beställningar. Men samtidigt upplever vi en stark prispress från de danska odlarna. Vår främsta konkurrensfördel är att vi avverkar strax före leverans vilket gör att kunderna får färska granar.

Inför årets julfirande levererades 50000 granar och under de senaste åren har de även exporterat till bland annat Norge, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Kroatien, England och Ryssland.

– För inrikes transporter i södra och mellersta Sverige anlitar vi GDL och sen har vi etablerat ett samarbete med olika speditionsfirmor i Norrland. När det gäller exporten tar jag alltid in offerter från flera firmor eftersom priserna varierar kraftigt.

 

Olika kvaliteter

Just nu är det brist på granar som är högre än två meter i hela Europa så efterfrågan är mycket stor. I utbudet finns det flera olika kvaliteter på granar som till exempel kungsgranar i slottskvalitet, prima, standard eller mix av kvaliteter. Till det kommer sedan vanliga julgranar som antingen är naturliga eller formklippta samt dekorationsris av antingen nobilis eller nordmanniana.

Inför första advent och Lucia är det som mest att göra. Då ramlar beställningarna in samtidigt som motorsågarna går varma.

– Då hyr jag in arbetskraft som får såga för fullt. Alla granarna nätas innan de lastas på pallar. Med hjälp av en truck lyfts de upp på lastbilarna som sedan fraktar ut dem till återförsäljarna. Resten av året handlar det mest om att plantera och sköta odlingarna.

Veckorna före jul öppnar man även gårdsförsäljningen där privatkunderna själva får komma och välja ut sina granar. Den här delen är dock väldigt liten och är mest ett sätt att visa upp gården och på så sätt få lite gratis marknadsföring.

– Vi arbetar med att få fler ben att stå på och nu har vi satsat på ett gårdshotell som vi kallar cocoonmeetings och som än så länge omfattar tio dubbelrum, två spa samt olika mötesrum ute i naturen där till exempel kompisgäng eller deltagarna på företagskonferenser kan koppla av i en lugn miljö där man gärna får stänga av sin mobil, säger Bodil Göthner som hoppas att hotellbiten framöver kommer att stå för en allt större del av omsättningen i verksamheten.

 

Öl med gransmak

Vid sidan av gårdshotellet satsar man även på det egna granskottsöl Scandinavian Spruce som i skrivande stund finns på 80 stycken Systembolag runt om i Sverige.

– Vi knipsar av miljontals granskott varje år och innan lät vi dem ligga kvar på marken till ingen nytta. Samtidigt är de här skotten väldigt goda att tugga på, de brukar kallas Nordens citroner och innehåller en hel del c-vitamin. Först testade vi att använda dessa som krydda i brännvin och sen provade vi att använda granskotten som smaksättare till öl, och där visade det sig att de gav en väldigt uppfiskade och spännande smak, säger Gunnar Göthner som tillsammans med bryggarmästaren på Eskilstuna ölkultur nu tagit fram ett öl som tycks falla många i smaken.

Vid ett stort blindtest som arrangerades av Systembolaget rankades det udda granskottsölet högst av alla och sedan i september i år har man sålt 6000 liter av varan.

– Det är väldigt lite om man jämfört med de stora bryggerierna, men på sikt kanske detta blir riktigt stort. Vi har i alla fall granskott så det räcker och blir över för att utöka produktionen om efterfrågan skulle fortsätta att växa.

Fakta:
Företagsnamn: Gunnars Granar AB
Anställda: 4
Omsättning: 14,1 miljoner kronor
Ort: Degeberga

Text och foto: Peter Fredriksson