Kortnyheter

Transportbranschen får Sverige att gå runt

I samband med Yrkes-SM i Malmö fick Yrkesförarävlingen påhälsning av Gymnasie och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic. Bland tunga fordon och tävlande ungdomar fick Tya en liten pratstund med ett stadsråd som är imponerad av det hon såg.

– Det är en massa härliga ungdomar här som visar varför svensk yrkesskicklighet har byggt det här landet framgångsrikt. Fler ungdomar behöver yrkesutbildas för att få jobb men också för att vi ska kunna bygga framtidens välfärd och näringsliv.

Aida Hadzialic ser ett stort framtida behov av yrkesutbildare för de flesta branscher. Hon ser också att transportbranschen är en viktig del i samhället:

-Transportbranschen är en basnäring som får Sverige att gå runt eller rulla runt så att säga och vi måste jobba för att fler ungdomar väljer den inriktningen när det gäller yrkesutbildningar. Det är också därför som regeringen har deklarerat att 2016 är yrkesutbildningarnas år.

– Det här är bra eftersom arbetsmarknaden växer så det knakar och om vi får fler ungdomar att yrkesutbilda sig så kommer de gå rakt ut till jobb, avslutar Aida Hadzialic.

TYA

Bilden: Aida Hadzialic, gymnasie- och kunskapslyftsminister. Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet