Nyhet

Polo och T-Roc får högsta säkerhetsbetyg

Polo och T-Roc har uppnått toppbetyget 5 stjärnor i Euro NCAP:s säkerhetstester. De två nya Volkswagen-modellerna uppnår mycket bra resultat i alla viktiga delmoment: ”Skydd av vuxna”, ”Skydd av barn”, ”Fotgängarskydd” och ”Förarstödsystem”.

Volkswagens utvecklingschef Frank Welsch kommenterar:
− Volkswagen har demokratiserat säkerheten i årtionden nu. De enastående betygen i Euro NCAP för Polo och T-Roc visar än en gång hur vi gör maximal säkerhet tillgänglig även i småbilar och kompaktbilar.

Både Polo och T-Roc är beställningsbara på den svenska marknaden. Polo har Sverigepremiär vecka 46 medan premiären för T-Roc sker i mitten av januari 2018.

Redan grundversionerna är välutrustade med sex krockkuddar, ESP (antisladdsystem) med motstyrningsassistent, den automatiska multikollisionsbromsen och närområdesövervakningssystemet Front Assist inklusive City Emergency Brake (autobroms) och Pedestrian Monitoring (fotgängarigenkänning). T-Roc levereras också med filhållningsassistenten Lane Assist som standard.

Polo i Euro NCAP

Nya Polo blev testad i klassen ”Supermini”. I testerna undersöker Euro NCAP de belastningar som vuxna utsätts för i olika olycksscenarier. I detta betyg uppnådde Polo ett mycket bra värde på 96 procent (av högst 100 procent) i sin klass. Polo fick också ett imponerande betyg i sidokrockstestet som är utmanande inom fordonsindustrin.

Både i sidokrocktestet och stolpkrocktestet noterar Euro NCAP att skyddet av alla kritiska kroppsdelar är bra, och Polo uppnådde maximala poäng. Vad gäller skydd av barn gav Euro NCAP Polo en siffra på 85 procent − en ny toppsiffra i sitt segment. I detta konkurrensutsatta segment uppnådde nya Polo även höga siffror för fotgängarskydd (76 procent) och förarstödsystem (59 procent).

T-Roc i Euro NCAP

Även Volkswagens första kompakt-SUV uppnådde toppresultat. T-Roc testades i klassen ”Liten SUV”, en klass som också innehåller mycket större SUV:ar. Resultaten för T-Roc var konsekvent imponerande, särskilt vuxenskyddet som fick den höga siffran 96 procent.

T-Roc klarade sig också mycket bra i ”Skydd av barn” med ett resultat på 87 procent. Här utfördes tester med dummies i barnstolar. Skyddet av alla kritiska kroppsdelar hos testets två barndummies var bra i både i frontalkrocktestet och sidokrockstestet.

Deformerbara delar i bilens front och fotgängarigenkänning som standard resulterade i en siffra på 79 procent för ”Fotgängarskydd”, vilket är anmärkningsvärt bra inom segmentet. Dessutom uppnådde nya T-Roc toppresultat i kategorin ”Förarstödsystem”.

Om Euro NCAP

Euro NCAP (New Car Assessment Programme) är en oberoende europeisk konsumentskyddsorganisation med huvudkontor i Bryssel, Belgien. Euro NCAPs uppdrag är att ge bilköpare information om säkerheten hos de mest populära fordon som säljs i Europa. Antalet stjärnor i testerna ses som den viktigaste standarden för fordonssäkerhet. Den övergripande bedömningen av säkerheten bestäms av resultaten i fyra olika delmoment: skydd av vuxna, skydd av barn, fotgängarskydd och förarstödsystem.
Volkswagen Sverige

Bilden: De båda nya Volkswagenmodellerna T-Roc (bilden) och Polo har båda uppnått toppbetyget 5 stjärnor i Euro NCAP:s säkerhetstester. Foto/Källa: Volkswagen Personbilar.