Kortnyheter

DAF Trucks levererar sin första helt eldrivna lastbil

DAF Trucks har levererat sin första helt eldrivna lastbil till den nederländska butikskedjan Jumbo. CF Electric har utvecklats genom ett samarbete mellan DAF och VDL och används till att leverera varor till Jumbos butiker i södra Nederländerna. Jumbos VD Frits van Eerd fick nycklarna till DAF CF Electric av DAF Trucks vd Harry Wolters och Willem van der Leegte, vd för VDL Groep.

Att den första DAF CF Electric tas i drift är en viktig milstolpe för DAF Trucks, VDL och Jumbo. Att det helt eldrivna transportfordonet färdigställs är startskottet för flera långsiktiga fälttester med både helt eldrivna lastbilar och hybridlastbilar.

”El-lastbilar kommer bli normen”

”Transportsektorn genomgår en stor förändring”, säger Harry Wolters, ”El-lastbilar kommer bli normen för leveranser i stadsområden. Inte idag, inte nästa år, men definitivt inom en överskådlig framtid. Jag är särskilt stolt över att detta är början på ett stort fälttestprojekt där DAF arbetar tillsammans med VDL och Jumbo. Genom projektet kan vi samla in information och erfarenheter om både drift och teknik. Vi kan sedan använda resultaten för att säkerställa att slutversionerna blir den perfekta lösningen på marknadens framtida krav.”

”Lanseringen av den nya el-lastbilen är nästa steg i vår hållbara strategi för våra fordon”, säger Frits van Eerd. ”Vårt företag är en viktig del av människors vardag och vårt mål är att 45 % av våra butiker ska få sina leveranser med elfordon. Till 2020 hoppas vi ha minskat koldioxidutsläppen från Jumbos vagnpark med 50 % jämfört med 2008”.

Ett steg närmare hållbara transporter

Willem van der Leegte från VDL Groep förklarar: ”Det är verkligen underbart att se tre företag från Brabantregionen samarbeta på det här sättet. Detta visar att Jumbo, DAF och VDL ligger i framkant när det gäller att sänka utsläpps- och ljudnivåer. Vår utgångspunkt är att detta kommer bli normen i stadsområden. DAF CF Electric använder E-Power-teknik från VDL. De utgör en utmärkt lösning för transportörer och är ett stort steg framåt mot målet med hållbara transporter och distribution.”

Utvärderar möjligheter för grön laddning

DAF CF Electric kan leverera inom en radie av 50 kilometer helt utan utsläpp och med minimalt buller. En laddningsstation för lastbilarna har installerats på Jumbos distributionscentral i Veghel. VDL Groeps och Scholt Energy Controls samriskföretag V-Storage undersöker tillsammans med det nederländska forskningsorganet TNO möjligheten att utrusta laddningsstationen med solpaneler.

DAF CF Electric

DAF CF Electric är en 4×2 dragbil utvecklad för vägtransporter på upp till 37 ton i stadsområden och med släpvagnar med en eller två axlar som standard. Fordonet är eldrivet med VDL:s E-Power-teknik och baseras på DAF CF – ”International Truck of the Year 2018”. I centrum för den smarta drivlinan finns en elmotor på 210 kW som drivs av litiumjonbatterier med en total kapacitet 170 kWh. CF Electric har en räckvidd på ungefär 100 kilometer, vilket passar för distribution av höga volymer i stadsmiljö. Batteriet kan snabbladdas på 30 minuter och att ladda det fullt tar bara 1,5 timmar.