Kortnyheter

Ny undersökning visar – tjänstebilsförarna vill köra elbil men räckvidden är ett fortsatt hinder

Foto: Getty Images.

Fyra av fem tjänstebilsförare i Sverige kan tänka sig att välja en elbil. Ytterst få av de modeller som finns tillgängliga på marknaden idag möter dock förarnas krav på räckvidd. Samtidigt råder stor okunskap kring elbilarnas prestanda och driftskostnad. Det visar årets tjänstebilsbarometer från LeasePlan. 

Som LeasePlan tidigare uppmärksammat blir tjänstebilsförarna allt mer miljömedvetna. Var tredje förare uppger att koldioxidutsläppen avgör deras val av drivmedel vilket är en rejäl ökning jämfört tidigare år. Detta gör att fler blickar mot plug in-hybrider och elbilar som alternativ. I årets tjänstebilsbarometer uppger hela 81 procent att de kan tänka sig att välja en elbil när de byter tjänstebil.

Sverige i topp

– Vi ser tydligt att efterfrågan på miljöbilar ökar bland tjänstebilsförarna i Sverige. Under 2018 var nära var femte beställning som kom in till oss en beställning av plug-in hybrider eller elbilar. Under starten på 2019 har den siffran ökat till nära 40 procent. När vi jämför försäljningen mellan de 33 marknader som vi är verksamma på ligger Sverige i topp när det kommer till miljöbilar, säger Malin Malm, försäljningschef på LeasePlan.

Räckvidden ett fortsatt problem

Elbilarnas räckvidd är dock fortsatt ett problem för tjänstebilsförarna. Nära 70 procent av de tillfrågade i årets tjänstebilsbarometer svarar att räckvidden måste vara 40 mil eller längre för att de skulle överväga en elbil som tjänstebil och nära 50 procent kräver en räckvidd på 50 mil eller mer. Detta är krav som få elbilar på marknaden uppfyller idag.

– Tjänstebilsförarna kör ofta långa sträckor, men det är viktigt att komma ihåg att möjligheterna att snabbladda sin bil på vägen är bättre än någonsin. Dessutom går det snabbare än vad många tror, säger Malin Malm.

Okunskap kring elbilar

Undersökningen visar att det fortfarande finns en okunskap kring såväl elbilars prestanda som driftskostnaden. På en flervalsfråga, med tre svarsalternativ, om hur lång tid det tar att snabbladda en bil för att köra tjugo mil svarade 77 procent av respondenterna fel. På en likadan fråga om vad det kostar att ladda en elbil svarade 63 procent fel.

När det kommer till bilmärken är Tesla föga förvånande den mest kända elbilen bland tjänstebilsförarna. 90 procent känner till att Tesla erbjuder helt eldrivna bilar. Samma siffror för konkurrenterna BMW och Nissan är avsevärt lägre – 55 procent respektive 39 procent. 8 procent av förarna uppger att de inte känner till någon tillverkare av elbilar.