Artiklar

Fyra decennier med Nykvist Skogs i Gräsmark

Skogen har andra värden än enbart ekonomi, säger Pär Skinnargård, delägare av Nykvist Skogs i Gräsmark sedan 1996. ”Folk här i bygden har starka känslor gentemot sin skogsmark och vi gör vad vi kan för att respektera och tillmötesgå det.”

Nykvist Skogs AB firar 40 år i Gräsmark med en passion för natur och kundrelationer, säger delägare Pär Skinnargård. ”Vi satsar på att äga hela kedjan i skogshantering. Vi känner att både skogsägare och industrier vill ha oss kvar.”

Nykvist Skogs AB firade i somras fyra decennier som företag, grundat 1979 av bröderna Sven och Lennart Nykvist. Det lilla kontoret ligger vägg i vägg med Ica-butiken i värmländska Gräsmark, några hundra meter från den svartvita kyrkan på den breda udden vid sjön. Som heter Udden.

Nykvist Skogs har i dagsläget nio heltidsanställda. Av dem är tre syskon: Pär Skinnargård som delägare, Lina Edin som ekonomichef och Jon Skinnargård som chaufför för en smidig gallringsskördare.

– Jag började här 2004. Planen var att jobba här ett år för att lära mig yrket, men du ser ju själv: jag tog mig inte härifrån. Haha! Det har varit en ständig utveckling och roligt att få vara med på resan, säger Lina Edin med ett leende.

Det dröjer inte många minuter förrän ännu en kund kommer in.

Jag undrar bara om ni kunde hjälpa mig att ta ner några björkar?

– Vi ska grunna lite på hur vi ska lösa det där bäst och hör av oss så snart som möjligt, säger Pär och Lina.

Tät kundkontakt

– Vi har ofta kontakt med våra kunder. Många av dem kommer in på vårt kontor för att prata och ställa frågor, berättar Pär Skinnargård.

Resan till delägare av ett skogsföretag var inte av det spikraka slaget, berättar han. Betygen räckte inte för honom för att ta sig in på skogsbruksgymnasiet Södra Viken utanför Sunne.

– Jag jobbade i stället en tid på pappas gård och hjälpte till i jordbruket och skogen.

Under perioden fick Pär veta att han hade en medfödd hörselskada, som innebar att han blev tvungen att använda hörapparat. Han gick ett år på Komvux för att läsa in matematik, engelska och svenska. Han tog en ettårig grundkurs på Södra Viken och pluggade mer engelska och företagsekonomi vid Karlstads universitet.

Därefter följde en tvåårig skogsteknisk utbildning på Gammelkroppa Skogsskola med examen 1993. Konjunkturen var inte den bästa vid tidpunkten och det var svårt att hitta jobb, minns Pär Skinnargård.

Men året därpå blev han kontaktad av Lennart Nykvist, som behövde någon som kunde sköta den administrativa delen av Nykvist Skogs.

– Så jag började med det och fick också göra upp affärer med skogsägare och sågverk.

Blev hälftenägare

1996 köpte Pär halva delen av Nykvist Skogs.

– Jag kände företaget väl vid den tidpunkten så Sven och jag gjorde en omstart.

Omsättningen har sedan dess ökat betydligt, berättar Lina.

– När jag började 2004 låg den på 18 miljoner kronor och i år närmar vi oss 90 miljoner kronor. Ökningen har i snitt varit 10-15 procent om året. Vi är lite gammaldags försiktiga med våra pengar och väldigt lågt belånade. Vi har tagit en liten vinst i stället för att chansa på en stor. För oss är det viktigt att växa stadigt men inte för snabbt.

Konkurrensen är hård i branschen, konstaterar Lina och Pär, men säger samtidigt att de hittat lösningar för att klara de uppdrag de har ställts inför. Ingen affär är för stor eller liten är en del av mottot. Både skogsindustrin och skogsägarna vill ha företaget Nykvist kvar, säger Pär Skinnargård.

En stor del av receptet bakom framgången, säger han, är att ”äga hela kedjan”.

– Vi köper upp virket av skogsägarna och säljer vidare till skogsindustrin. Vi avverkar och ansvarar för transporterna och tar hjälp av ett antal företag och åkerier för att lyckas med det. Jag drar mig inte för att säga att vi har jobbat oss upp till att bli väldigt uppskattade av våra kunder.
Nykvist Skogs handlar till stor del om det som ofta kallas gamla hederliga värderingar.

Har ett ansvar för skogen

– Vi skapar inte lönsamhet för korta perioder utan för långa. Det är vårt ansvar att se till att vi lämnar skogen efter oss i ett skick som gör att man kan vistas i den efteråt. Och det är viktigt att affärerna känns rätt för skogsägarna. Det är deras pengar våra chaufförer hanterar varje dag.

Man måste dessutom ha en viss ödmjukhet inför den natur man hjälper till att vårda, säger Pär Skinnargård, som i dag driver ett företag med nio anställda. En av dem är grundaren av Nykvist Skogs AB – Sven Nykvist, 60.

– Han är fortfarande aktiv med ansvar för reparationer av skogsmaskiner och support.

Pär Skinnargård beskriver personalpolitiken som en viktig del av företagets ambition. Det ska inte bara vara en ekonomisk utveckling, menar Pär, utan även en utveckling på personalsidan.

Bara dagskift

– Här ska man trivas på sitt jobb i en arbetstakt som känns vettig. Vi är tydliga mot de som sitter i maskinerna att det är okej om de stänger av och dricker en kopp kaffe om skogsägarna kommer dit och vill prata en stund. Det är viktigt att trivas och ha kul på sitt jobb, tycker vi, och vill att våra anställda ska må så bra som möjligt med rätt sorts avtal, rätt lön, regelbunden friskvård och sjukvårdsförsäkring.

Personalen jobbar enbart dagskift, poängterar Lina Edin.

Pär talar väl om sin personal som han anser vara bland den bästa i branschen. Alla handplockade för sina spetskompetenser. De är skogsägare själva eller har erfarenhet av skogsbruk. Viktigt, poängterar Pär.

Han menar att det finns en tydlig vardagsfilosofi hos Nykvist Skogs, med ett annat ”tänk” än många av de större konkurrenterna. Här finns ett upplägg för alla, säger han. Ett finlir och ett hantverk som kan skräddarsys till kunderna. En flexibilitet som de stora företagen inte kan matcha, enligt Pär Skinnargård.

– Vi jobbar inte för att pressa priser. Här, på en liten ort, måste vi kunna möta våra kunder även efter att affären är gjord.

Stamkunder viktiga

Pär och Lina beskriver hur viktigt stadiga och återkommande affärspartners är för Nykvist Skogs. Trogna stamkunder, berättar Pär Skinnargård, är Rottneros Bruk, Nordic Paper Bäckhammar Bruk, AB Hilmer Andersson och sågverket Eidskog Stangeskovene AS i Skotterud.

– Peter Nilssons Åkeri i Arvika har kört åt oss sedan 1996. Andra som jobbar för oss är Bröderna Näsmans Åkeri i Västerrottna, Allstakans Skogsentreprenad, Danielssons Gräv- och Skogstransporter, plus ett antal till. Nykvist Skogs är också ombud för Hydroscand. Vi samarbetar med alla våra kunder för att nå gemensamma mål.

Det har stundtals varit hårda duster med konkurrenter, berättar Pär.

– Men det är jag glad för. Det har hjälpt oss att hitta vägar att utvecklas. Jag har sporrats av utmaningen och vi har hittat nya vägar att utvecklas till var vi är i dag.

Text och foto: Eric Bengtsson